Banka, redovi, red, podizanje novaca, novac
Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

U Češkoj je tokom marta inflacije dostigla 12,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najviša je od maja 1998. kada je maja iznosila 13 odsto, saopštio je danas državni zavod za statistiku.

Motor inflacije u martu bila su goriva, 50 odsto skuplja nego pre godinu dana, gas koji je poskupeo za 37,7 odsto, struja skuplja 24,7 odsto, troškovi za održavanje stanova 16,4 odsto i grejanje i topla voda koju Česi plaćaju sada 13,9 odsto više nego u martu 2021. godine.

Voda je poskupela 5,3 odsto, a kirije 4,4 odsto, pokazuju statički podaci za mart.

Od namirnica rekorder u poskupljenju je maslac, skuplji je 31,9 odsto, zatim brašno, koje je skuplje 30,3 odsto, krompir 21,4 odsto i mleko – skuplje za 20,1 odsto.

Poskupela je i odeća, za skoro 20 odsto i obuća za 15 odsto.

Pročitajte još:

Ovako visoka inflacija protiv koje Češka narodna banka pokušava da se bori povećanjem kamatnih stopa nije iznenadila analitičare iako je u januaru Ministarstvo finansija predvidjalo godišnju stopu inflacije od 8,5 odsto.

Krajem prošle sedmice ministarstvo je revidiralo prognoze i sada za ovu godinu očekuje umesto privrednog rasta od 3,1 odsto rast od samo 1,2 odsto, a ocenilo je da će inflacija na kraju godine dostići 12,3 odsto.

Inflacija bi, prema toj proceni, trebalo da kulminira u drugom kvartalu na 13 odsto, cele ove godine da bude dvocifrena a sledeće godine da se vrati na oko 4,4 odsto, uz upozorenje da je prognoza neizvesna jer zavisi i od rata u Ukrajini.

Češka je u februaru, kada je njena inflacija dostigla 11,1 odsto, imala treću najvišu stopu u Evropskoj uniji, kada je prosek u Uniji iznosio 6,2 odsto a u evrozoni 5,1 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar