Foto: Central Intelligence Agency/Youtube

Američka obaveštajna agencija (CIA) objavila je juče videosnimak kojim pokušava vrbovati špijune, odnosno Ruse nezadovoljne ratom u Ukrajini i životom u Rusiji. CIA je prvo objavila video na Telegramu, a zatim i na drugim društvenim mrežama, uključujući Tviter, Instagram i Fejsbuk. Video završava uputstvima kako anonimno i sigurno stupiti u kontakt s CIA-om.

Zvaničnici CIA-e koji su uključeni u projekat navode da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila istorijsku priliku „da Rusi dođu kod nas i Sjedinjenim Državama daju potrebne informacije“.

Neimenovani zvaničnik CIA-e poručio je Rusima da ih „agencija razume bolje nego što misle“ i dodao kako se ovim videom želi demistifikovati proces kontaktiranja CIA-e, piše CNN.

„Zbog mojih postupaka, živećemo dostojanstveno“

CIA je ovim projektom ciljala na grupu ruskih državljana, za koje veruje da ih ima na hiljade, koji bi mogli imati vredne informacije. Mnogi od njih možda ne znaju kako da stupe u kontakt s CIA-om ili misle da informacije koje imaju nemaju neku posebnu vrednost, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

U videu koji traje dva minuta prikazuju se Rusi koji žive svakodnevni život, naizgled razmišljajući o važnim odlukama. Kroz ceo snimak se provlači tema porodice.

„Zbog mojih postupaka, živećemo dostojanstveno“, govori narator na ruskom dok žena u automobilu telefonom kontaktira CIA-u, pre nego što se pojavi logo agencije i upustva za kontakt.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar