Foto:Sergei Babinets / AFP / Profimedia

Po ko zna koji put, ruski nezavisni novinar, čije izveštavanja ne odgovara predsedniku ove države Vladimiru Putinu, preživeo je brutalni napad. Ovoga puta, meta je bila ruska novinarka i advokatica Jelena Milašina na koju je u Čečeniji nasrnulo nekoliko maskiranih muškaraca zaustavivši njen automobil u kojem je bila sa advokatom.

Novinarka je obrijana, nekoliko prstiju joj je slomljeno i premazana zelenom bojom, navodi grupa za ljudska prava Memorijal. Navodno su je tukli šipkama.

U izveštaju se navodi da je i njen saputnik, advokat Aleksanadr Nemov, uboden nožem u nogu i da su napadači jasno stavili do znanja da je kažnjen zbog aktivizma i prijavljivanja.

Oni su putovali sa lokalnog aerodroma u čečensku prestonicu Grozni kada su napadnuti.

Milašina i Nemov, koji su planirali da prisustvuju sudskom ročištu, prebačeni su u bolnicu u susednom regionu, saopštile su organizacije za ljudska prava.

Nemov teško govori i kreće se. Tim protiv torture saopštio je da mu je noga povređena, verovatno od uboda nožem. Jeleni Milašinoj su slomljeni prsti i povremeno gubi svest.

Inače, oni su odleteli u Čečeniju da isprate objavljivanje presude Zaremi Musaevoj, koju je čečenska policija uhapsila u Nižnjem Novgorodu u januaru 2022. godine.

„Bila je to klasično kidnapovanje. Onesposobili su našeg vozača, izbacili ga iz auta, ušli, sagnuli su nam glave, vezali mi ruke, oborili me na kolena i prislonili pištolj na moju glavu”, izjavila je Milašina čečenskom zvaničniku za ljudska prava, dok je ležala u bolnici u Groznom, pre nego što je prebačena u drugu ustanovu.

Nije prvi put da je napadnuta

Ovo nije prvi put da je Jelena Milašina napadnuta u Čečeniji.

U februaru 2020. ona i advokatica Marina Dubrovina pretučene su u Groznom, gde su došle kako bi prisustvovale suđenju autoru videa „Kako žive Kadirov i njegovi saradnici“.

Milašina je tada za BBC rekla da su čečenske vlasti nezadovoljne njenim pisanjem i da je zato napadnuta.

Ona je dugi niz godina radila za Novu gazetu, dok ovaj medij nije prestao da radi iz Rusije, i bavila se istraživačkim novinarstvom.

Većina njenih tekstova je o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.

Prema njenim saznanjima koje je objavljivala u ovom listu, bilo je raznih pogubljenja stanovnika Čečenske republike bez suđenja, a pisala je o progonu i mučenju homoseksualaca.

U intervjuu za BBC na ruskom 2017. godine, Milašina je izjavila da je u Čečeniji opasnije biti homoseksualac nego terorista.

Ramzan Kadirov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Uz to, muž Musajeve je bivši čečenski savezni sudija Sajdi Jangulbajev.

Zarema i Sajdi su bili prinuđeni da napuste Čečeniju još 2017. godine.

Njen sin Abubakar Jangulbajev u januaru ove godine predložio je čečenskim vlastima da zatvore njega i da mu sude umesto njegove majke, što je odbijeno.

Ramzan Kadirov Foto: Taisiya Borshigova / TASS / Profimedia

Obračuni sa neistomišljenicima sve češći

Inače, nije retkost da se Kadirov, kao ni čovek kog verno sledi – Putin, na ove i slične načine obračunavaju sa novinarima i neistomišljenicima.

U Rusiji je to čak i zakonski regulisano – naime, u ovoj zemlji možete dobiti kaznu do osam godina zatvora ukoliko se utvrdi da tajno sarađujete sa međunarodnim organizacijama.

Ova kazna se simptomatično odnosni na sve koji se suprostavljaju režimu.

Uz to, Rusija je već oponente predsednika Vladimira Putina označila kao “ekstremiste”, zatvorila im organizacije a njihove lidere poslala u zatvor. Mnogi disidenti su pobegli u egzil tokom obračuna, koji se intenzivirao u protekle dve godine. Na primer, najistaknutija ruska grupa za ljudska prava, Memorijal, zatvorena je prošle godine, jer se nije pravilno registrovala kao strani agent.

Pročitajte još:

Takođe, pored ovih, Rusija se sa neistomišljenicima obračunava i na razne druge načine – najpoznatiji primer je Aleksej Navaljni, najpoznatiji opozicionar u Rusiji, koji je u oktobru 2020. godine otrovan novičokom. U trenutku kada mu je pozlilo, bio je u avionu na letu za Moskvu. Avion je hitno prizmeljen u Omsku, a opozicionar prebačen u bolnicu gde je pao u komu.

Kira Jarmiš, njegova portoparolka, rekla je da Navaljni tog jutra nije konzumirao ništa osim šolje čaja koju je popio na aerodromu. Tim Navaljnog je objavio i da su tragovi novičoka pronađeni u boci vode iz njegove hotelske sobe u Tomsku. Navaljni je lično optužio Putina da je odgovoran za trovanje.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare