Foto: TANG CHHIN Sothy / AFP / Profimedia

U Kambodži će uskoro niknuti nova kineska vojna baza, koju će Peking koristiti isključivo za potrebe svoje vojske. Iako će se kamen temeljac ovog projekta položiti već tokom ove nedelje, obe strane negiraju umešanost i trude se da prikriju operaciju.

Kako kažu dobro obavešteni izbori za Vašington post, baza koja se gradi u Tajlandskom zalivu, biće deo šire strategije Kine, koja želi da napravi mrežu svojih vojnih baza po celom svetu.

Pročitajte još:

Ovo će biti pomorska baza, koja će imati kapacitet da se u nju usidri veliki broj pomorskih objekata.

Svakako, izgradnja ove baze znatno bi poboljšala položaj u indo-pacifičkoj regiji, ali i uvećala njenu moć širom sveta.

„Ocenjujemo da je Indo-Pacifik važan deo za kineske čelnike, koji Indo-Pacifik vide kao zakonitu i istorijsku sferu uticaja Kine. Oni vide uspon Kine kao deo globalnog trenda prema multipolarnom svetu u kojem velike sile snažnije zastupaju svoje interese u svojoj sferi uticaja“, rekao je jedan zapadni zvaničnik.

„Kina želi da je se svi plaše“

Takođe, Kina računa na to da okolne zemlje Pacifika ne mogu da ospore njene interese, a da kombinacijom prisile, kazne i podsticaja u diplomatiji, sferi ekonomije ili vojnog delovanja može da ih natera da se potpuno priklone njenim interesima.

„U suštini, Kina želi da postane toliko moćna da joj cela regija popustiti, umesto da se suoči s posledicama ako to ne učini“, rekao je zvaničnik.

Tajni sporazum

Vol strit žurnal je još 2019. pisao o tome da je Kina potpisala tajni sporazum kojim će svojoj vojsci dopustiti korišćenje baze, pozivajući se na zvaničnike SAD-a i saveznika koji su upoznati s tim pitanjem.

Iz Pekinga je ovo demantovano, a kambodžanski premijer Hun Sen je takođe rekao da je u pitanju lažna vest.

Ali, ovog vikenda je anonimni kineski zvaničnik, upravo za Vašington Post potvrdio ove tvrdnje rekavši da će deo baze koristiti i kineska vojska.

Ekskluzivna upotreba za kinesku vojsku

Zvaničnik je naglasio i da to znači ekskluzivnu upotrebu za kinesku vojsku, dodavši da će naučnici takođe koristiti taj objekat. Dodao je i da Kinezi nisu uključeni ni u kakve aktivnosti na kambodžanskom delu baze.

Kako kaže, polaganje temelja je zakazano za četvrtak, a očekuje se i da će na ceremoniji biti prisutan i kineski ambasador u Kambodži.

Kambodža demantuje

Kambodžanska ambasada u Vašingtonu je u saopštenju izjavilo da se Kambodža čvrsto pridržava ustava zemlje, koji ne dopušta strane vojne baze ili prisutnost na kambodžanskom tlu.

„Obnova baze služi isključivo jačanju pomorskih kapaciteta Kambodže za zaštitu njenog pomorskog integriteta i borbu protiv pomorskih zločina, uključujući ilegalni ribolov“, navodi se u saopštenju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Tajni planovi

Zapadni zvaničnici rekli su kako očekuju da će na ceremoniji biti priznato kinesko učestvovanje u finansiranju i izgradnji proširenja pomorske baze Rim, ali ne i to da se planira da će je koristiti kineska Narodnooslobodilačka vojska.

„Planovi proširenja doneti su 2020. godine i ono što je značajno, u tim je planovima se navodi da će oni povremeno koristiti severni deo baze, dok će njihova prisutnost ostati skrivena“, rekao je drugi zvaničnik, dodajući da su se dve vlade potrudile da zakamufliraju prisutnost kineske vojske u Rimu.

Strane delegacije imaju strogo kontrolisane posete

Naveo je primer da je stranim delegacijama koje posećuju bazu dopušten je pristup samo unapred odobrenim lokacijama i da tokom tih poseta kinesko vojno osoblje u bazi nosi uniforme slične kambodžanskim kolegama ili ih uopšte nema kako bi izazivali sumnju posmatrača.

Pa tako, kao primer navodi to što je tokom prošlogodišnje posete zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman njeno kretanje bilo „strogo ograničeno“.

BONUS VIDEO: Upotreba dronova – Od oružja do dostavljanja hrane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar