Foto: Shutterstock, Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kineska vojska saopštila je da poslednjih dana sprovodi vežbu „borbene gotovosti“, u oblastima i vazdušnom prostoru oko Tajvana, sa obrazloženjem da je to neophodna akcija kao odgovor na „dogovor Vašingtona i Tajpeja".

Kineska Narodna oslobodilačka armija je saopštila da izvodi manevre nadomak Tajvana kako bi zaštitila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i kao odgovor na „dosluh Tajvana i SAD“, poručio je portparol kineskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

„Sjedinjene Države su u poslednje vreme često povlačile poteze po pitanju Tajvana, govoreći jedno, a radeći drugo, podstičući podršku snagama za nezavisnost Tajvana, koje će Tajvan dovesti u opasnu situaciju“, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, „Tajvan je deo Kine i kineske trupe nastavljaju da jačaju vojnu obuku i pripreme za „sprečavanje“ mešanja spoljnih snaga i akcija onih koji podržavaju nezavisnost Tajvana“.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako u saopštenju nije preciziran tačan datum kada se vežba dogodila, Tajvan je u ponedeljak izvestio o najvećem upadu kineskog vazduhoplovstva u svoju zonu protivvazdušne odbrane od januara, a Ministarstvo odbrane Tajpeja saopštilo je da su tajvanski lovci krenuli da upozore 30 kineskih aviona.

Kina, koja Tajvan smatra svojom provincijom, pojačala je vojne manevre oko ostrva u poslednje dve godine, pokušavajućiu da izvrši pritisak na Tajpej da prihvati njeno pravo suvereniteta na toj teritoriji, prenosi Rojters.

Peking je posebno nezadovoljan podrškom koju SAD pružaju Tajvanu,a američki predsednik Džozef Bajden dodatno je povećao kinesko nezadovoljsto prošle nedelje time što je nagovestio promenu američke politike prema Tajvanu, rekavši da će se SAD vojno uključiti ako Kina napadne ostrvo, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: Tragedija na Tajvanu: Zgrada planula u tri ujutru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)