Foto: Profimedia, EPA/EFE

Istraga koju su sproveli novinari Rojtersa otkrila je da Sjedinjene Države, uprkos zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama koje je sama uvela Rusiji nakon početka invazije na Rusiju, i dalje Moskvi prodaje vojni računarski hardver. Prema mišljenju analitičara, ovo je dokaz da uprkos svemu ove dve velesile ne mogu jedna bez druge, jer Rusija nije sposobna da proizvede oružje nalik američkom, a SAD ne mogu da potpunosti ostanu bez prihoda koje donosi trgovina sa Moskvom.

Zabrana trgovine oružjem i svemu što je vezano za njega između SAD i Rusije stupila je na snagu još 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim.

Američkim kompanijama je zabranjeno da posluju sa MMZ Avangard, ruskom državnom firmom koja proizvodi rakete za jedno od ruskih najsofisticiranijih oružja, sistem vazdušne odbrane S-400.

Foto: – / Sputnik / Profimedia

Sjedinjene Države su čak 2019. godine isključile Tursku, NATO članicu, iz zajedničkog programa bombardera nakon što je Ankara preuzela isporuku ovog ruskog sistema S-400.

Trgovina uprkos sankcijama

Međutim, čak i dok su Sjedinjene Države preduzimale radnje da opstruiraju poslovanje MMZ Avangarda, Rojtersova istraga je utvrdila da je jedna javna američka tehnološka kompanija Extreme Networks EKSTR.O snabdevala MMZ Avangard opremom za računarsko umrežavanje za njihove kancelarijske IT sisteme.

U saopštenju za britansku agenciju, iz kompanije Extreme kazali su da na osnovu dostavljenih informacija veruju da je oprema “možda” bila prodata MMZ Avangardu preko surogat kupca.

Tenkovska odbrana Donbasa
Foto: AP/printscreen

Iz kompanije su rekli da je oprema prodata bez njihovog znanja i dodaju, bez pružanja dokaza, da je posrednik u Rusiji bio “saučesnik” u obezbeđivanju proizvoda preko lažne kompanije “lošim” akterima. Iz Extremea su naveli da prijavljuju otkrića o potencijalnoj prodaji američkim vlastima.

Ukrajina od početka invazije optužuje Rusiju da raketama koje proizvodi MMZ Avangard gađa brojne mete i da je njima u velikom napadu na konvoj nadomak Zaporožja prošlog meseca ubijeno najmanje trideset civila.

Rojters navodi da je u periodu od 2017. do 2021. godine, MMZ Avangard od kompanije Extreme nabavio opremu za svoje IT sisteme u vrednosti od pola miliona dolara. Oprema je uključivala brze prekidače, ključni gradivni blok korporativnih IT mreža i softver.

Podaci u koje je britanska agencija imala uvid takođe pokazuju da su se poslovi odvijali preko naizgled bezazlene korporacije u blizini Moskve i uprkos tome što su dvoje zaposlenih u kompaniji Extreme izrazili zabrinutost zbog takvog poslovanja.

Foto: ArmijaInform

Činjenica da je jedna ruska vojna kompanija, koju je Vašington identifikovao kao pretnju, nastavila da kupuje američki računarski hardver je studija slučaja kako su zapadne države možda precenile sposobnost da uguše rusku ekonomiju zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama. Ona takođe naglašava koliko je ruska vojna mašinerija zavisna od američkih visokotehnoloških komponenti.

Optužbe “nezadovoljnog” zaposlenog

U aprilu, šest nedelja nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, jedan zaposleni u kompaniji „Extreme“ uputio je internu žalbu, u koju je Rojters imao uvid, navodeći da kompanija prodaje proizvode vojnim proizvođačima u Rusiji.

“Oprema Extremea se koristi u ruskim ratnim brodovima, u njihovim komunikacionim sistemima”, navodi se u žalbi.

Iz kompanije su u saopštenju naveli da je te navode izneo nezadovoljni zaposleni. Istraga koju je sprovela firma nije utvrdila ništa što bi potkrepilo bilo koju od tvrdnji dok Rojters ranije ovog meseca nije predočio “nove činjenice”. Kompanija je saopštila da je u martu prestala sa delatnostima u Rusiji, dodajući da je naknadno pokrenula postupak za otpuštanje nezadovoljnog zaposlenog zbog lošeg učinka.

Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Rojtersova istraga, zasnovana na razgovoru sa upućenim izvorima i uvidu u dokumenta koja datiraju unazad pet godina, utvrdila je da mada Sjedinjene Države i saveznici zabranjuju visokotehnološki izvoz Rusiji kako bi pokušale na opstruiraju njenu odbrambenu industriju i mnoge tehnološke kompanije tvrde da su obustavile izvoz u Rusiju, protok kompjuterskih delova zapadnih brendova ruskim klijentima nije prekinut.

Extreme, koji trguje na NASDAK berzi i čije je sedište u Morisvilu u Severnoj Karolini, stekao je solidnu reputaciju u Sjedinjenim Državama i zvanični je partner Nacionalne fudbalske lige.

Kompanija je osnovana 1986. godine i smatra se mlađim igračem u industriji kompjuterskog umrežavanja. Prošle godine prijavila je prihod od 1,1 milijardu dolara, u poređenju sa 50 milijardi koliko je prijavio Cisco Sistems.

Mada manja kompanija Extreme ima “značajnu konkurentnost”, kazao je za Rojters Aleks Henderson analitičar za mreže i bezbednost iz Njujorka. Američka vojska kao i NASA koriste Extreme hardver i softver.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Prestižna lista klijenata u Rusiji

Ruske kompanije, uključujući i one u vojnom sektoru, nemaju izbora osim da kupuju stranu opremu za izgradnju računarskih mreža neophodnih za moderno poslovanje. Rusija ima veoma ograničenu domaću proizvodnju mrežne opreme, a Extreme u toj zemlji ima prestižnu listu klijenata poput Ministarstva zdravlja, saveznog penzionog fonda i Lomonosov državnog univerziteta.

Međutim, dokumenta ukazuju da drugi kupci opreme Extreme nisu bili samo MMZ Avangard, već i velika ruska vojna brodograditeljska kompanija i proizvođač odbrambene elektronike visoke tehnologije.

Jedan od dokumenata pokazuje da su za četiri godine do 2020. godine ruski kupci kupili opremu u vrednosti od 41,5 miliona dolara. Rojters nije mogao da utvrdi ukupnu prodaju Extremea sankcionisanim ili vojnim firmama jer nije bilo jasno da li su druge transakcije osim onih koje uključuju MMZ Avangard zabeležene pod lažnim imenima.

U saopštenju, Extreme navodi da ima “čvrstu politiku” da ne radi sa sankcionisanim subjektima, ali dodaje da nije uvek obavešten o krajnjem kupcu, posebno kada se njihovi proizvodi prodaju preko takozvanih distributera “zaliha”.

Bombardovanje Harkova
Foto: AP/printscreen

Za ruske vojne kompanije, Extreme oprema je imala značajnu prednost, kazali su izvori agencije, a za razliku od većih rivala, ova kompanija ne zahteva pretplatu na usluge i česta ažuriranja softvera.

“Apsolutno je autonoman. Radi bez licence i ne morate čak ni da budete povezani na internet”, rekao je jedan od Rojtersovih izvora.

To znači, navodi drugi izvor, da “ne morate da se plašite da će vaš sistem prestati sa radom jer je neko u SAD odlučio da vas isključi“.

Iz Extremea su rekli da “autonomni model” nije jedinstven za njihovu kompaniju, ali priznaju da je postao redak.

Extreme je IT opremom snabdevao i druge vojne kompanije.

Pročiajte još:

Jedna od njih je “United Shipbuilding Corp”. Ta kompanija sa sedištem u Sankt Peterburgu upravlja nizom ruskih brodogradilišta, proizvodeći sve od fregata do podmornica. Poput MMZ Avangarda, United Shipbuilding je od jula 2014. na listi “blokiranih” entiteta od strane američkog ministarstva finansija.

Druga kompanija je Concern Morinfomrsystem-Agat, proizvođač radarskih i drugih vojnih elektronskih sistema.

Na osnovu dokumenata, uključujući i javni tender iz jula 2020. godine, Agat se oslanjao na opremu Extreme-a za neke od svojih sistema koji su kasnije ugrađivani u ratne brodove Uniter Shipbuildinga.

Iz kompanije Extreme su kazali za Rojters da nemaju podatke o prodaji proizvoda nijednoj od ovih kompanija, međutim Rojters navodi da je United Shipbuilding jasno opisan kao klijent američke firme u elektronskoj prepisci.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

U aprilu 2020. godine, posrednik je kontaktirao kancelariju Extreme-a u Moskvi da dostavi plan koji je posrednik skicirao za modernizaciju centra podataka United Shipbuildinga.

Inženjer Extremea u Rusiji je odgovorio narednog dana, ukazujući na nekoliko stavki koje bi mogle biti uklonjene iz predloženog dizajna.

”Osim toga, sve ostalo je u redu”, napisao je inženjer Extremea u mejlu.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar