Kijev se ponovo našao na meti ruskih napada, koji ne prestaju od ranih jutarnjih časova. Za sada je potvrđeno da su se dogodila najmanje tri raketna napada, koja su praktično razorila glavi grad Ukrajine.

Gradonačelnik Kijeva Vitalji Kličko naveo je da su se od jutros čule najmanje tri eksplozije i to u samom centru grada.

„Kao rezultat napada dronom, izbio je požar u nerezidentalnoj zgradi u okrugu Ševčenko u Kijevu. Vatrogasne jedinice su na terenu. Oštećeno je više stambenih objekata. Lekari su na licu mesta“, napisao je Kličko.

Kličko je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju za koju tvrdi da predstavlja olupinu jednog od dronova kamikaza koji su jutros napali Kijev.

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako kiša projektila pada na glavni grad Ukrajine.

Takođe, kako eksplozije ne prestaju već četiri sata, građanima Kijeva se savetuje da ne napuštaju domove. Za sada nije poznato da li ima stradalih ili povređenih.

Podsetimo, Kijev mesecima nije bio na meti ruskih napada. Međutim, nakon eksplozije na Krimskog mostu, Rusija je ponovo počela da granatira glavni grad Ukrajine prošle nedelje, a napadi se sada nastavljaju, i to moćnim dronovima iz Irana.

Dronovi kamikaze su poznati kao lutajuće oružje jer su u stanju da čekaju određeno vreme u oblasti koja je identifikovana kao potencijalna meta i da napadnu tek kada se pojavi cilj. Oni su mali, prenosivi i lako se lansiraju, ali njihova glavna prednost je što ih je teško otkriti i mogu se ispaliti iz daljine.

Naziv „kamikaze“ odnosi se na činjenicu da su dronovi za jednokratnu upotrebu. Dizajnirani su da pogađaju iza neprijateljskih linija i uništavaju se u napadu – za razliku od tradicionalnijih, većih i bržih vojnih dronova koji se vraćaju u bazu nakon što ispuste projektile.

Bespilotne letelice su sposobne da nose precizno vođene projektile i imaju nosivost do 50 kilograma.

BONUS VIDEO Dronovi nad Kijevom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar