Igor Strelkov razrušeni Mariupolj Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko/EPA/PHOTOMIG

Niz proruskih vojnih blogera koji u poslednje vreme otvoreno kritikuju slabosti ruske invazije, među kojima je i nekadašnji ministar obrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov, danima ne objavljuju ništa u svojim Telegram grupama. Sterlkov, koji se navodno nalazi pod istragom Kremlja, zadnji put se oglasio 10. oktobra. Nakon nekoliko dana izgnanstva na internetu se prijavila njegova fotografija u vojnoj uniformi, što je izazvalo sumnju da se ruske vlasti obračunavaju sa neistomišljenicima tako što ih pošalju na front.

Oni su navodno pod istragom zbog „diskreditovanja ruske vojske“. Naime, od kada je Rusija počela upadljivo da gubi na frontu, proruski nastrojeni blogeri su za to otvoreno okrivili vrhovne komandante.

Zbog toga je glavni zapovednik ruskih oružanih snaga general Valerij Gerasimov lično naredio državnoj federalnoj službi za nadzor komunikacija (Roskomnadzor) da započne istragu najistaknutijih vojnih blogera, poput Strelkova.

Navodno je priveden moderator nekih od Telegram grupa koje finansira paravojna formacija Vagner, Jevgenija Prigožina.

Među blogerima koji su navodno pod istragom su i Semjon Pegov, Jurij Podoljak, Vladlen Tatarski, Sergej Mardan, Igor Dmitrijev, Kristina Potupčik, kao i „vlasnici“ Telegram kanala GreyZone i Rybar.

Većina zapadnih medija i analitičara proteklih meseci je uglavnom u tekstovima koristila informacije sa kanala Rybar, koji je uvek imao izrazito objektivne procene i izveštaje s terena, a i karte promena kojima su verodostojno prikazane promene vojnih položaja na bojištu usprkos tome što su proruski orjentisani.

„Iako vest o istragama zasad nije službeno potvrđena, brojni vojni blogeri glasno su se pobunili protiv same mogućnosti otvaranja istrage protiv njih, optužujući ruske vlasti da pokušavaju da cenzurišu strastvene domoljube koji samo pozivaju Ministarstvo obrane na odgovornost“, kako prenosi centar za proučavanje rata.

Pročitajte još:

Dok je represivni aparat ruskog predsednika Vladimira Putina brutalno suzbijao sve antiratne proteste uz pomoć strogih zakona protiv „diskreditovanja“ vojske i specijalne vojne operacije, Putin je većinom tolerisao kritike ruskih vojnih blogera.

Vatru je podgrejala i izjava jedne od glavnih aktera ruske propagandne mašinerije, glavne urednice kanala RT Margarita Simonjan koja je u petak rekla kako je progon vojnih blogera ne samo loša ideja, već i da bi ga bilo nemoguće provesti.

Kako su blogeri većinom svoje kritike usmeravaju na Ministarstvo obrane, Gerasimova i niže-rangirane generale, dok su Putina uglavnom štitili od kritike, pojedini analitičari veruju kako je moguće da je Gerasimov njihov progon pokrenuo na vlastitu ruku, bez znanja Putina, kojem je odgovaralo da se krivica za neuspehe vojne operacije pripisuje onima koji je vode.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar