Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Urednik sajta Index.hu, najuticajnijeg nezavisnog medija u Mađarskoj upozorio je da se planira organizovani napad na na slobodu ovog medija da objavljuje kritičke tekstove o vladi premijera Viktora Orbana. Sajt 24.hu objavio je detalje plana koji između ostalog podrazumeva i otpuštanje trenutno zaposlenih u ovom mediju. Stručnjaci kažu da bi ovo mogli da budu poslednji dani nezavisnog novinarstva u Mađarskoj.

„Index.hu, najveći portal vesti u Mađarskoj i jedan od poslednjih nezavisnih glasova, u smrtnoj je opasnosti“, naveo je glavni urednik Sabolc Dul u saopštenju objavljenom na sajtu, preneo je Euraktiv.

Dul je dodao da „planirani organizacijski prevrat“ izlaže Index takvom spoljnom pritisku, da je vrlo verovatan kraj uređivačke politike kakva je dosad važila.

„Želimo portal na kojem političari i portparoli vlade ili drugih ekonomskih aktera neće imati moć da povuku priču“, istakao je Dul u saopštenju koje je potpisalo nekoliko desetina najistaknutijih novinara ovog medija. „Narednih nekoliko dana odrediće sudbinu Indexa.“

Prema pisanju 24.hu, menadžment Indexa za planirane promene smatra odgovornim pad u prihodima od oglašavanja usled korona-krize. U martu je 50 odsto udela Indexove agencije za oglašavanje otkupio moćni biznismen blizak premijeru Viktoru Orbanu, Mikloš Vasili.

Vasili je za lokalne medije tada rekao da se nada da će Index ostati uticajan i nezavistan, ali analitičari i zaposleni u mediju navode da je njegova kupovina deonica sama po sebi pretnja autonomiji portala.

Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Otkada je došao na vlast 2010. godine, Orban je kao nacionalnista tranformisao javne mađarske medije u propagandne organe režima, a njegovi prijatelji i saradnici polako otkupljuju privatni sektor.

Mediji poput Indexa koji su poslednjih godina izveštavali o političkim skandalima su ili zatvoreni ili su ih otkupili biznismeni bliski vladi; sa tim je došlo i ubrzano prisvajanje pro-orbanovske uređivačke politike, ali i oglasi od državnih kompanija.

Pročitaj i:

Mediji bliski vladi u Mađarskoj su, kako su istraživački novinari upozoravali za DW, „ideologizovani, jednostrani i antidemokratski“, i njihov cilj je podržati stranke bliske mađarskoj vladajućoj stranci i „proširiti ideologiju Fidesa“.

Zbog toga mađarski medijski menadžeri rado ulažu u medije koji podržavaju Orbanove prijatelje, poput slovenskog premijera Janeza Janše ili bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog. Obojica su u svojim zemljama već bili osuđivani zbog korupcije. Gruevski je zatvor izbegao begom iz Makedonije uz pomoć mađarskih diplomata. Sada u Budimpešti uživa zaštitu mađarske vlade.

Koronakriza bi, kako je pisao BIRN, mogla da bude poslednji ekser u kovčegu nezavisnih medija u Mađarskoj i dovrši posao koji je mađarska vlada započela.

Mediji su generalno bili prinuđeni da usled krize srežu troškove, a u Mađarskoj su ekonomske poteškoće pojačane žestokim političkim pritiscima.

Ovo bi mogli da budu poslednji dani nezavisnog novinarstva u Mađarskoj i pošto vladajuća stranka Fides pomno prati finansijsko stanje medija i novinare kroti mekim metodama, medijski stručnjaci praktično su saglasni u jednom – partija neće oklevati da primeni i drastičnije mere ukoliko to bude neophodno.