Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od Evropske komisije da pokrene postupak protiv Budimpešte zbog kršenja pravila EU i obustavi finansiranje te zemlje iz EU fondova u skladu sa procenom o vladavini prava u Mađarskoj.

„Zaustavite Orbana“, poruka je većine poslanika Evropskog parlamenta. Na burnoj raspravi posveženoj merama koje je Mađarska uvela u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa, ocenjeno je da je Viktor Orban urušio demokratske vrednosti i krši vladavinu prava time što je sebi i stranci koju vodi omogućio neograničenu vlast bez roka trajanja i ograničio slobodu govora.

Poslanici mađarskog Fidesa, koji su u Evropskom parlamentu deo grupacije Evropskih narodnjaka (EPP) smatraju da je pokretanje rasprave besmisleno, optužujući političke protivnike da su iskonstruisali aferu.

Svega nekolicina poslanika stala je u odbranu Fidesa, navodeći da Mađarska nije jedina koja je donela slične mere. Međutim, većina je kritikovala Budimpeštu, a čak su i pojedini poslanici iz redova EPP-a stali na crtu mađarskim vlastima.

POVEZANE VESTI
EU zabrinuta zbog novih mera protiv koronavirusa uvedenih u Mađarskoj
11:37 h
„Vidimo da liberali i levica jedva čekaju da napadnu Mađarsku i to čine svakog meseca. Žele da vode prazne idološke rasprave, umesto da govore o onome što je bitno za građane zemalja članica“, rekao je Andor Dali iz Fidesa u EP.

„Šta veće čeka, šta Komisija čeka. Trebalo bi uraditi nešto i to rešavati. Ovde smo da čuvamo osnovna prava i demokratiju. Ne možemo dospustiti da se ovo nastavi. Tišina znači saučesništvo“, poručio je Garsija Perez Irače, iz S&D.

„Istorija nas uči da svako vanredno stanje bez utvrđenog roka i krši delovanje institucijama vodi do autoritarnog režima. Zato Komsija mora hitno da reaguje i uvede sankcije Mađarskoj vladi, dok se ne uskladi sa evropskim pravom“, rekla je evroparlamentarka Marija Spiraki.

Poslanici su zatražili od Evropske komisije da dovrši proveru mera koje su uvedene u Mađarskoj i pokrene postupke zbog povrede prava. Posebno su zatražili prekid isplata toj zemlji iz Evropskih fondova, ako ne bude poštovala vladavinu prava, ali i pokretanje postupaka po članu 7. koji je Parlament već inicirao.

U Evopskoj komisiji priznaju da problem postoji.

„Postoji posebna zabrinutost za slučaj Mađarske. Uvedene mere su šire i sveobuhvatnije nego drugim zemljama članica, u kontekstu velikih ovlašćenja, koja su bez vremenskog ograničenja. Kriminalizacija širenja lažnih informacija u vezi sa krizom nije jasno definisana, a postoje vrlo stroge kazne. To izaziva moguću zabrinutost u smislu pravne sigurnosti, a može uticati i na slobodu izražavanja. Zabrinutost postoji i u vezi sa poznatim konktekstom u Mađarskoj u vezi sa vladavinom prava i poštovanjem osnovnih vrednosti. Evropska komisija pažljivo prati korišćenje kriznih ovlašćenja u Mađarskoj“, rekla je Vera Jurova, potpredsednica Evropske Komisije.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli pismom je pozvao Viktora Orbana da učestvuje u raspravi, ali je ovaj to odbio. Umesto toga, predložio je da se Parlamentu obrati mađarski ministar pravde, ali poslanici to nisu prihvatili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare