Viktor Orban Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski parlament će razmatrati po hitnom postupku zakon koji će premijeru Viktoru Orbanu dati mogućnost da vlada dekretima, i sve to bez jasnog konačnog datuma, piše Gardijan.

Zakon predlaže da se vanredno stanje produži, kao i zatvorske kazne za ljude koji šire lažne vesti. Vlada kaže da je to neophodno u borbi protiv koronavirusa, ali kritičari kažu da Orban time samo jača svoju vlast, koju mnogi već zovu „mekom“ diktaturom.

„Ne možete imati vladu bez ogrančenja“, kaže predsedavajuća Helsinškog komiteta Mađarske, Marta Padavi. „Ovaj zakon čini upravo to. Daje mu blanko mandat i to na neograničeno vreme“.

Ova i druge nevladine organizacije tražile su da se u zakonu oroči ovakvo stanje. Tim pre, što se pooštravaju kazne, pa tako za one koji šire lažne vesti predviđa zatvor od pet godina, ili ako širi paniku, ili sprečava vladine napore da zaštiti stanovništvo.

Orbanov portparol Zoltan Kovač kaže da se nema krajnjeg datuma vanrednog stanja, u slučaju da su „poslanici previše bolesni da sede u parlamentu i produže ga“.

„Zakon je razuman, a životi su u pitanju“, branio se Kovač.

Gvendolin Delbo-Korfil, francuska poslanica koja je izvestilac Evropskog parlamenta za Mađarsku, kaže da je ovo „opasan presedan“.

„Viktor Orban ne može sebi ovako da uvećava vlast i da ukida prava mađarskim građanima, s opravdanjem da se bori protiv korone“, rekla je ona.

Opozicija neće glasati za zakon, kome je potrebno četiri petine glasova u parlamentu. Orbanova stranka Fides ima dve trećine glasova u parlamentu.

U Mađarskoj je više od 150 potvrđenih slučajeva koronavirusa i sedma umrlih. Mađarska je testirala svega nekoliko stotina od svojih 10 miliona stanovnika.