Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) i odlazeći lider Crne Gore Milo Đukanović podneo je ostavku na ovu partijsku funkciju, na kojoj se nalazio od 1998. godine, a vršilac dužnosti predsednika stranke biće Danijel Živković, dosadašnji šef kluba poslanika, relativno nepoznat široj regionalnoj javnosti. Ko je Danijel Živković?

Đukanović je nedavno poražen od Jakova Milatovića iz Pokreta „Evropa sad“ na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Đukanovićeva partija je u padu od parlamentarnih izbora 2020. godine, a njegov poraz na predsedničkim izborima je ozbiljan udarac partiji, koju očekuju ozbiljni izazovi pred važne, prevremene parlamentarne izbore raspisane za 11. jun.

On je od 1997. godine i raspada tada jedinstvenog DPS-a, bio neprikosnoveni lider stranke, uz kraće prekide.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Više od tri decencije dominirao političkom scenom, sedam puta bio premijer, dok je u dva mandata obavljao dužnost predsednika države.

Njegovu dugogodišnju vlast obeležile su brojne afere oko ličnih računa i kredita. Sada je, nakon, izbornog debakla, odlučio da se povuče sa čela stranke.

Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) prihvatio je ostavku dosadašnjeg Đukanovića, a za vršioca dužnosti postavljen je Danijel Živković.

Ko je Danijel Živković?

Danijel Živković rođen je 15. avgusta 1987. godine. Završio je gimnaziju i Pravni fakultet, dok je poslanik u Skupštini Crne Gore postao 1. jula 2017. godine.

Danijel Živković Foto: DPS

Bio je i samostalni savetnik u Službi za kadrovske poslove u Pljevljima, kao i odbornik od 2014. godine.

Živković je Predsednik Saveta mladih DPS Pljevlja, predsednik odborničkog kluba DPS,SD,BS i član Glavnog odbora DPS Crne Gore.

Nakon što je izabran za v. d. DPS-a, Živković je rekao da je to uloga koja podrazumeva veliku odgovornost, posebno u trenutnoj političkoj situaciji u državi i naglasio da su prioritet stranke parlamentarni izbori u junu.

„Na parlamentarnin izborima moramo da zadržimo političku relevantnost, i bićemo partija koja će osvojiti najveći broj glasova. Bićemo izuzetno motivisani u susret njihovom održavanju. Prošao sam sve selekcije DPS-a, verujem u potencijal tima“, poručio je Živković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Njegov mentor Đukanović kaže da je upravo Živković podmladak koji je stranci potreban.

„Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsednika izabere Danijel Živković. DPS js iznedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkatnijih ljudi te generacije je Živković, i ubeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji poverenja“, zaključio je Đukanović.

BONUS VIDEO Imanje porodice Đukanović u opštini Nikšić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar