Odlazećem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću naloženo je od strane inspekcije da sruši porodično imanje u opštini Nikšić, jer se nalazi u zelenom pojasu. U pitanju su dva luksuzna objekta u Kočanima, koja se mogu videti u snimku podgoričkog portala "Vijesti".

Uz najavu da će zbog takve odluke inspektora pokrenuti i krivične i parnične postupke, njegova advokatica Neda Ivović u odgovoru medijima, juče je navela da je Đukanović nikšićkom Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine zahtev za legalizaciju podneo 13. juna 2018, a da je nekoliko dana kasnije, Sekretarijat doneo Rešenja o prekidu iniciranih postupaka legalizacije – do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

Iz nikšićkog Sekretarijata, krajem oktobra, “Vijestima” su kazali da nemaju bilo kakvu dokumentaciju u vezi sa legalizovanjem imovine Đukanovića u Kočanima.

Foto: Vijesti

Demohrišćanska partija i Građanski pokret URA objavili su rešenje građevinsko-urbanističke inspekcije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, od 4. aprila, prema kojem se odlazećem predsedniku naređuje da u Kočanima poruši dva objekta od 170 i 89 kvadratnih metara. Iz resora ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović nisu odgovorili na pitanja redakcije, pa ni potvrdili autentičnost dokumenta.

Prema dokumentu koji se deli na društvenim mrežama i kojeg su juče u toku dana komentarisali predstavnici dela političkih partija, inspektor Aleksandar Todorović, zbog gradnje u zelenom pojasu, što je, navodi, protivno Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, naložio je rušenje u roku od 20 dana.

Foto: Vijesti.me

”Naređuje se subjektu nadzora Milu Đukanoviću da poruši izgrađene objekte i to: objekat 1 koji se nalazi na katastarskoj parceli 3/3 KO Kočani u Nikšiću, površine 170 m2, spratnosti P; objekat 2 koji se nalazi na katastarskoj parceli 3/2 KO Kočani u Nikšiću, površine 89 m2, spratnosti Su+P… jer su isti izgrađeni suprotno važećem PUP Opštine Nikšić”, piše u rešenju.

Foto: Vijesti

Ranijih godina, Đukanović je Upravi za nekretnine i Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, a da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) poseduje “dve prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha, koji su “Vijesti” tada objavile, vidjelo se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored navodnih ruševina na svojoj parceli, što se takođe vidjelo na tom snimku, sagrađena je i manja spratna kuća od kamena, što takođe nije bilo prijavljeno Upravi za nekretnine i ASK-u. Prema snimcima sa Google Earth servisa, kako su “Vijesti” objavile 2019. godine, na parceli koju je Đukanović prijavio nadležnim organima i na okolnim parcelama, do 2016. nije bilo ničeg, osim “ruševina raznog objekta”, koje su do tada bile okružene zelenilom.

BONUS VIDEO Crna Gora izabrala novog predsednika: Jakov Milatović pobedio Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare