Avion vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je raketni udar na Zmijsko ostrvo u Crnom moru, zbog pokušaja Kijeva da tamo postavi zastavu, pri čemu je eliminisao neke od ukrajinskih vojnika, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Usled vojnih neuspeha i masovnog povlačenja ukrajinskih trupa u Donbasu, kijevski režim pokušao je u noći 7. jula da simbolično isporuči zastavu na Zmijsko ostrvo“, rekao je Konašenkov.

Pročitajte još:

Kako je rekao, ujutru su se ukrajinske trupe sa motornog čamca iskrcale na ostrvo i napravile fotografiju sa zastavom.

„Avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga odmah je izvršio napad preciznim projektilima na Zmijsko ostrvo, eliminišući neke od ukrajinskih snaga. Preostali ukrajinski vojnici pobegli su u zajednicu Primorskoje u Odeskoj oblasti“, naveo je Konašenkov.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak objavio je na Telegramu video snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg su se ruske snage povukle 30. juna.

Prethodno je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk saopštio da su ruske snage jutros raketirale Zmijsko ostrvo i obližnji grad Odesu. Bratčuk je na Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele „značajnu štetu“ pristaništu na ostrvu.

Ovo malo ostrvo strateški je važno zbog blizine morskih puteva do ukrajinske luke Odesa.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Slovjansk pod žestokim udarom ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram