Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u sredu na mogućnost nuklearnog rata ako Međunarodni krivični sud preduzme korake da kazni Moskvu za zločine u Ukrajini.

„Ideja da se kazni zemlja koja ima najveći nuklearni arsenal, apsurdna je sama po sebi“, rekao je Medvedev, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi AFP.

„Ideja potencijalno stvara pretnju opstanku čovečanstva“, rekao je on.

Dmitrij Peskov Kremlj Rusija Dmitrij Medvedev Vladimir Putin
Dmitrij Medvedev, Dmitrij Peskov i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Medvedev koji je bio predsednik Rusije od 2008. do 2012. godine, sada je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

On je optužio SAD da žele da stave Moskvu pred međunarodne tribunale, a da se same nikada nisu suočile sa kaznom za sopstvene ratove koji su prema njegovim rečima izazvali smrt 20 miliona ljudi širom sveta.

Džo Bajden, majmunske boginje
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

„Cela američka istorija, počevši od potiskivanja Indijanaca su krvavi ratovi uništenja“, rekao je Medvedev, misleći na starosedeoce Amerike. Osvrnuo se na nuklearno bombardovanje Japana tokom Drugog svetskog rata i rat u Vijetnamu.

„Da li je neko odgovarao za te zločine? Koji tribunal je osudio more krvi koje su tamo prolile SAD?“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Upozorenje je usledilo nakon oštrih izjava Putina i njegovih zvaničnika koje su ukazivale na ruske nuklearne arsenale kako bi upozorile Zapad da se ne meša u akcije Moskve u Ukrajini.

Otkako je Putin poslao trupe na Ukrajinu 24. februara, Medvedev se redovno oglašava na društvenim mrežama kako bi se obrušio na Zapad i na one koji su kritični prema Moskvi.

Prošlog meseca je one koji „mrze“ Rusiju nazvao „degenicima“ i obećao da će raditi na tome da „nestanu“.

Ruska invazija na Ukrajinu je izazvala najobiljniju krizu u odnosima Moskve i Zapada od kubanske krize 1962. godine, kada su se mnogi plašili da je svet na ivici nuklearnog rata. Američki predsednik Džo Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac i predvodio je Zapad u naoružavanju Ukrajine i uvođenju sankcija Rusiji.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare