Maria Ponomarenko Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Još na početku rata u Ukrajini, ruska novinarka Marija Ponomarenko uhapšena je zbog širenja dezinformacija. Ona je jedna od retkih novinara u Rusiji koji su javno komentarisali invaziju na Ukrajinu, ali je za to platila visoku cenu. Marija je ubrzo uhapšena, a sada iz Moskve stiže još gora vest - ona je prebačena na psihijatriju u Sibiru.

Ponomarkenko je u aprilu uhapšena jer je na Telegramu komentarisala bombardovanje pozorišta u Marijupolju, kada je na stotine civila ubijeno.

Međutim, Rusija je u martu usvojila zakon koji preti krivičnim gonjenjem onima koji „šire lažne izveštaje i vesti koji diskredituju oružane snage“.

Novinarka je tada pritvorena u Sankt Peterburgu, a njen advokat je saopštio da joj preti deset godina zatvora.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Ponomarenko, koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje male dece, prebačena je iz Sankt Peterburga u Barnaul krajem prošlog meseca.

„Danas sam otišla tamo i predala paket za nju. Nije dozvoljeno da prima pisma ili posete od rodbine. Dozvoljeno joj je da se sastane isključivo sa svojim advokatima“, rekla je nedavno aktivistkinja Jana Drobhohod.

Mesecima Marijina porodica nije imala informacije o njoj, ali sada su se njihovi strahovi obistinili.

Premeštaj u Sibir

Porodica nije znala da su psihijatri izvršili procenu Marijinog mentalnog stanja i preporučili njen premeštaj u psihijatrijsku bolnicu u Sibiru.

Ruske trupe u Marijupolju Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

Njen advokat Sergej Podolski sada je saopštio da je Marija već na putu ka Sibiru i da će za 28 dana ponovo biti pregledana.

Podolski je istakao da će sada i on imati poteškoće da stupi u kontakt sa novinarkom, kao i da će njenoj porodici to biti zabranjeno.

Nove informacije biće poznate tek za 28 dana, ali Marija nije jedina koja ispašta zbog Putinovog režima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Slučaj Ovsjanikova

Nedavno je Marina Ovsjanikova, urednica na ruskom Prvom kanalu, u programu uživo podigla transparen na kom je pisalo „Ne ratu“.

Ona je ubrzo uhapšena i provela je 24 sata u pritvoru. Kako je sama istakla, plašila se za svoju bezbednost, ali bi postupak ponovila.

Marina je dala otkaz na Prvom kanalu jer joj je „dosta od širenja propagande Kremlja“ i dobila posao u nemačkim medijima.

Iako su mnogi posumnjali da je ona zapravo „trojanski konj“, imajući u vidu da je godinama i sama učestvovala u propagandi, Marina je ostala simbol otpora Putinovom režimu u Rusiji.

BONUS VIDEO Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare