Foto: EPA/PA3 ANGELIA RORISON / HANDOUT

Prema poslednjim podacima u svetu trenutno plovi oko 625 crnogorskih pomoraca i članova posada kruzera - doktora, tehničara, kuvara, konobara, sobarica, a u Crnu Goru se do sada vratilo 264 specijalnim letovima ili u svojoj režiji.

„Prema procenama u vodama SAD je oko 450 crnogorskih državljana, od kojih je 200-250 iskazalo interesovanje za povratak u Crnu Goru. Ostali rade po ugovoru ili spadaju u kategoriju “ešential staff“ i ne mogu da napuste brodove u datim okolnostima“, saopšteno je podogoričkom portalu CdM iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Prema saopštenju Ministarstva spoljniih poslova u Crnu Goru se do sada vratilo 20 državljana iz SAD, a oko 115 je na putu ka Crnoj Gori.

Crnu Goru

Oni se vraćaju brodovima kompanija za koje rade preko Atlantika ili koristeći trenutno prohodne avio rute.

Prema podacima MSP na kruzerima kompanije Royal Carribean je oko 100 državljana Crne Gore, koji čekaju da se steknu uslovi za njihov povratak.

Brodovi na kojima su i crnogorski državljani našli su se u vreme velike opasnosti od širenja korona virusa u lukama Severne i Južne Amerike i zbog preventivnih mera država domaćina posade su morale da ostanu na brodovima.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u dnevnoj je komunikaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova i intezivno radi i pruža logistiku pomorcima i njihovim kompanijama da pronađu način da se vrate u Crnu Goru, piše portal.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar