Foto:Pavel Kolyadin / TASS / Profimedia

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da UN nemaju informacije o oborenom avionu II-76, osim onih koje su pročitali u medijima.

„Videli smo izveštaje o obaranju aviona. Nemamo nikakve informacije, osim onih koje su objavljene u štampi. Naravno, žao nam je zbog smrti svih u avionu, ali nemamo apsolutno nikakve dodatne informacije“, rekao je Dižarik, prenosi RIA.

Oružane snage Ukrajine oborile su jutros iznad Belgorodske oblasti vojni transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu.

Poginuli su svi zatvorenici u avionu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji – ukupno 74 osobe.

Ovu informaciju je potvrdilo rusko ministarstvo odbrane, dodajući da je Kijev znao za predstojeću razmenu i transport vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da pad Il-76 „pokreće veliko pitanje o mogućnosti bar neke vrste sporazuma“ sa Kijevom.

Takođe su pojasnili da je teretni avion leteo sa aerodroma Čkalovski kod Moskve za Belgorod. Pre pada, radarska oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zabeležila je lansiranje dve ukrajinske protivvazdušne rakete iz oblasti Lipci u oblasti Harkov.

Prema rečima načelnika Odbora za odbranu Državne dume Andreja Kartapolova, avion je oboren ili iz američkog kompleksa Patriot ili nemačkog IRIS-T.

Ukrajinski mediji su, u međuvremenu, prvo pisali da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ovu informaciju izbrisali sa sajtova, navodi ruska agencija.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar