Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Hrvatsko predsedništvo Savetom EU odlučilo je da odloži zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje je trebalo da se održe do 15. maja u Hrvatskoj kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU – Zapadni Balkan, centralni događaj hrvatskog predsedavanja, bio je predviđen za 6. i 7. maj Zagrebu.

„U dogovoru s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom pokušaćemo da pronađemo novi termin u junu, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi s koronavirusom. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka video-vezom“, kaže se u saopštenju hrvatskog predsedništva.

Hrvatska predsedava EU do 30. juna i zagrebački samit mora da se održi do tog datuma.

Mere koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa uvelike su poremetile rad institucija EU. Umesto fizičkih sastanaka održavaju se video-konferencije, koje pak imaju status nezvaničnih sastanaka na kojima se ne mogu donositi odluke. Na nivou ambasadora država članica dogovoreno je da se odluke donose pisanom procedurom.

Sastanak na vrhu EU – Zapadni Balkan zamišljen je kao ključni trenutak hrvatskog predsedavanja Savetom Unije. Prošlog meseca je Savet uspeo da donese odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Pandemija uveliko utiče i na predsedavanje Nemačke, koja preuzima rotirajuće predsedništvo od Hrvatske. U internom pismu koje je uputio nemački ambasador pri EU Mikael Klaus, na koje se poziva portal Politiko, kaže se da predsedništvo neće moći da se odvija kako je planirano i da će biti potrebno smanjiti ciljeve i preusmeriti se samo na prioritete.

„Od sada će glavni fokus biti na sposobnosti delovanja evropskih institucija u upravljanju krizama, na izlasku i oporavku od krize i možda na očuvanju evropskih integracija kao takvih“, kaže se u tom pismu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram