Herceg Novi Crna Gora Montenegro
Herceg Novi Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Crna Gora će, uoči pridruživanja EU digitalnom kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu. Ova potvrda treba da bude u upotrebi od danas i očekuje se da Vlada Crne Gore objavi korigovane mere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ:

U provod samo pod određenim uslovima

U saopštenju se navodi da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove. Rad noćnih klubova i diskoteka sada je zabranjen, prenosi Beta.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove – da su u celosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, poseduju negativan PCR test ili poseduju dokaz da su preboleli korona virus u posljednjih 180 dana, prenosi RTCG.

„Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitijela“, istakao je Galić.

Crna Gora plaze turizam
Crna Gora plaže Foto:Ana Vušović Marković

U fokusu Uprave za inspekcijske poslove biće kontrola okupljanja na otvorenom i izvođenje muzike uživo u baštama lokala, što je najavljeno pre nekoliko dana. Ukoliko se nastavi trend kršenja, razmotriće se njihovo ukidanje ili dodatno ograničavanje.

Što se tiče opštih mera koje su na snazi u ovoj državi imamo to da je dozvoljena sloboda kretanja, da rade prodavnice prehrambene robe i prodavnice ostale robe, radi i ugostiteljski objekti i nema zabrana kada je u pitanju međugradski saobraćaj.

Šta je to kovid potvrda?

Nacionalna digitalna kovid potvrda koja će, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržavaće podatke koji preciziraju da je osoba potpuno vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa.

Nacionalna kovid potvrda sadržaće i datum i vreme negativnog PCR testa na kovid-19 (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata). Sadržavaće i dokaz da je osoba prebolela kovid-19, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Dodaje se da je digitalna kovid potvrda besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku.

Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

Digitalna Kovid potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbeđena digitalno potpisanim QR kodom. Iz Ministarstva navode da je korišćenje digitalne Kovid potvrde jednostavno.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah biti vidljivi, prenose Vijesti.me.

Šta treba da znaju turisti?

S obzirom da se u Crnoj Gori prihvata EU digitalni KOVID sertifikat, kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod, građani Srbije mogu da koriste Digitalni zeleni sertifikat koji se dobija na sajtu e-uprave. Digitalni zeleni sertifikat dostupan je od 12. maja za građane Srbije.

Ovaj sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe sadrži i rezultate PCR ili antigenskog testa.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Kada se QR kod očita organ koji ga proverava na uvid dobija sve pomenute podatke.

Istovremeno, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori. Oni koji nisu vakcinisani, moći će da dobiju potvrdu, uz priložen negativan PCR test.

„Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti neophodna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana“, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja Crne Gore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar