Napad na muža Nensi Pelosi Foto:Tanjug/San Francisco Police Department via AP

Sud u San Francisku objavio je šokantni snimak policijske kamere koji pokazuje trenutak kada je Pol Pelosi nasilno napadnut čekićem u svojoj kući u oktobru.

Pol, suprug bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, spavao je u njihovoj kući u San Francisku 28. oktobra nešto pre 2 sata ujutru kada je 42-godišnji Dejvid Depajp provalio i tukao ga čekićem, tvrde tužioci.

Na snimku se vidi kako dva policajca dolaze u kuću Pelosijevih, kucaju na vrata i čekaju oko 20 sekundi pre nego što im se odgovori.

Pol, u pidžami i boksericama, otvara vrata dok se on i Depajp bore oko čekića. Svaki od njih ima ruku na oružju, dok Pol ima piće u levoj ruci.

Napad na muža Nensi Pelosi Foto:Tanjug/San Francisco Police Department via AP

Policajac pita: „Šta se dešava čoveče?“ Depajp odgovara: „Sve je dobro“.

Policajac kaže: „Baci čekić.“ Osumnjičeni im kaže: „Ummm… ne“.

Zatim, Pol pokušava da izvrne čekić iz Depejpove ruke, ali osumnjičeni ponovo preuzima kontrolu nad oružjem i počinje da ga udara više puta.

Dvojica policajaca jure unutra i hvataju se u koštac sa Depajpom, vičući: „Daj mi svoje je*ene ruke“.

Oni obuzdavaju napadača dok Pol leži srušen na podu sa tečnošću i ledom oko dvojice muškaraca.

U optužnici se navodi da je žrtvi iz glave „tekla“ krv i da je Polu bila potrebna operacija zbog naprsnuća lobanje na dva mesta i da je lečen od ozbiljnih povreda desne ruke i šake.

Poziv hitne pomoći, koji je takođe objavljen u petak, otkriva da je Pol rekao dispečeru hitne pomoći da je neko ušao u njegovu kuću.

Napad na muža Nensi Pelosi Foto:Tanjug/United States Capitol Police via AP

Čuje se kako Pol pokušava da upozori dispečera na to ko je on i opasnost dok kaže: „Ovde je jedan gospodin koji samo čeka da se moja žena Nensi Pelosi vrati“.

Kada je dispečer pitao ko je taj čovek, Depajp kaže: „Ja sam prijatelj“.

Objavljivanje snimka dolazi nakon naloga sudije Stivena M. Marfija u sredu kojim je presuđeno da nema pravnog razloga da se snimak zadrži u tajnosti, protivno željama tužioca.

Obraćajući se novinarima na Kapitol Hilu ranije ove nedelje, Pelosi je rekla da će joj biti „veoma teško“ da gleda snimak napada.

Ona je rekla: „Mislim, bilo bi veoma teško videti napad na mog muža“. Ipak, rekla je da ‘poštuje’ sistem.

Objavljeni snimci nadzornih kamera Kapitolske policije koje su bile postavljene ispred pokazuju da je Depajp vrebao ispred kuće oko četiri minuta. Snimak policajci nisu gledali u realnom vremenu.

Okružno tužilaštvo je odbilo medijske zahteve za pristup materijalu, što je dodalo bogatstvo teorija zavere i lažnih informacija koje su se širile o napadu uoči međuizbora 2022. godine.

Depajp je navodno ciljao na Nensi Pelosi, koja u trenutku napada nije bila kod kuće.

Tužioci kažu da je planirao da je ‘sasluša’ i da joj polomi čašice za kolena ako oseti da ga laže.

Novinari su uspeli da pokupe kopije video i audio snimaka kod službenika u Hali pravde, uz obrazac zahteva za krivičnu evidenciju i uplatu od 25 dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Video i audio snimak su već pušteni na otvorenom sudu tokom preliminarnog saslušanja protiv Depajpa u decembru.

Na tom saslušanju, tužioci su pustili delove poziva 911 Pola Pelosija plus snimak sa nadzornih kamera policije u Kapitolu, telesnih kamera koje su nosila dva policajca koja su stigla u kuću i video iz Depajpovog intervjua sa policijom.

Advokat iz San Franciska Tomas Berk se nije složio sa ranijim odlukama da se ne objavi video i audio snimak.

On je za Asošijeted pres rekao: „Ne eliminišete pravo javnosti na pristup samo zbog zabrinutosti oko teorija zavere.“

Na pitanje o prognozi njenog supruga u četvrtak, Nensi Pelosi je rekla novinarima: „To je dan po dan. Napravio je određeni napredak, ali mislim da će proći još tri meseca pre nego što se vrati u normalu“.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom