Zaporožje Foto:Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia/:- / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da predstavi sporazum Rusije i Ukrajine o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane u Savetu bezbednosti UN ovog meseca, što takođe ukazuje da je postizanje dogovora blizu, rekli su Rojtersu neimenovani diplomatski izvori.

Grosi mesecima pokušava da obezbedi sporazum kako bi se smanjio rizik od nuklearne katastrofe, usled vojnih aktivnosti i granatiranja, koji u Ukrajini traju više od godinu dana zbog ruske invazije.

Takođe, planirana kontraofanziva Ukrajine u tom području povećava rizik od intenziviranja borbi u blizini elektrane i njenih šest reaktora.

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za granatiranje koje je više puta rušilo dalekovode od vitalnog značaja za hlađenje reaktora i sprečavanje nuklearnog topljenja.

„Izgleda obećavajuće“, rekao je jedan diplomata o postizanju dogovora, dok su drugi naveli da Ukrajina, koja se dugo protivila tom planu, sada ga podržava, dok je stav Rusije manje jasan.

PROČITAJTE JOŠ:

„Plan je (da se to predstavi Savetu bezbednosti) ovog meseca, ali tačan datum još nije određen“, rekao je neimenovani zvaničnik, dodajući da će Grosi izložiti tzv. „principe” o zaštiti nuklearnog postrojenja, koja bi do tada trebalo da imaju podršku Rusije i Ukrajine.

Neki od ovih su odavno poznati, kao što je zabrana pucanja na postrojenje i iz njega. Grosi je više puta upozoravao na rizik od teškog akcidenta na postrojenju i potrebe za hitnim merama zaštite.

IAEA je saopštila da je Grosi „i dalje angažovan u intenzivnim pregovorima sa svim uključenim stranama kako bi se osigurala zaštita Zaporoške nuklearne elektrane“.

Međutim, diplomate su izrazile sumnju u mogućnost sprovođenja sporazuma, čak i u slučaju da se zainteresovane strane dogovore oko predloženih principa.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar