Donald Tramp Foto:Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Komisija Predstavničkog doma SAD ima pravo da pregleda poresku prijavu bivšeg predsednika Donalda Trampa, odlučio je danas žalbeni sud. Apelacioni sud glavnog grada SAD presudio je protiv bivšeg republikanskog predsednika, ocenivši da je zahtev komiteta opravdan.

Sud je presudio da zahtev ne krši podelu vlasti i da nije protivustavan, kao i odluka administracije Džoa Bajdena da podnesu prijave Kongresu.

Odluka je korak ka okončanju višegodišnje pravne bitke oko Trampovih poreskih prijava i mogla bi da dovede do objavljivanja informacija o njegovim finansijama pre izbora 2024. godine.

Presuda dolazi dan nakon što je Tramp objavio da su agenti FBI-a izvršili raciju na njegovom imanju na Floridi i provalili u njegov sef. Trampov sin je potvrdio da je to urađeno u okviru istrage o predsednikovom odnosu prema zvaničnim dokumentima Bele kuće, za koje deo američkih medija piše da su često uništavani.

Odbor Predstavničkog doma saopštio je danas nakon presude da uskoro očekuje poreske prijave bivšeg predsednika SAD. Trampov advokat još nije komentarisao presudu niti najavio moguću žalbu Vrhovnom sudu.

Sud je odbacio argumente Trampovih advokata da izveštaji treba da ostanu tajni jer je, kako tvrde, odbor politički motivisan. Tramp je prvi predsednik u poslednjih 40 godina koji nije objavio svoje poreske prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegovog porodičnog biznisa.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar