Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučila je da se odmah krene paralelan rad na kampanji pojačanje vakcinacije, hitnom davanju bustera i uvođenju lokalnih restriktivnih mera, kako bi se u naredna dva meseca izbeglo preopterećenje zdravstvenh sistema u Evropi, prenosi Tanjug. U ECDC navode da se u decembru i januaru i dalje očekuje "visok rizik" od infekcije Delta sojem korona virusa i konstatuju da 81 procenat vakcinisane odrasle populacije u EU nije dovoljno da bi se zaustavila pandemija.

PROČITAJTE JOŠ:

Mere koje preporučuje ECDC uključuju ograničavaje učesnika na društvenim događajima i proslavama na kraju godine, kao i promovisanje nošenja maski, rada od kuće i smanjenje opterećenja javnog prevoza i obezbeđivanje adekvante ventilacije, prenosi Politiko.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštila da se situacija razlikuje između zemalja sa niskim i srednjim stopama vakcincije, što uključuje veći deo Evrope, i onih koji su svakcinisale preko 80 odsto svog stanovništva – Španija, Malta i Portugal. Zemlje sa najvećim brojem vakcinisanih mogu da nastave sa trenutnim merama javnog zdravlja, mada bi i one mogle da imaju rast broja zaraženih oko praznika.

Dopunske doze vakcina mogu pomoći u zaštiti stanovništva i usporavanju širenja bolesti, rekao je ECDC, ukazujući na primer Izraela i Velike Britanije.

„Nismo u situaciji da biramo između vakcinacije ili nefarmaceutskih mera. Moramo da da sprovodimo obe mere“, preporučila je direktorka ECDC, Andrre Amond.

U svojoj poslednjoj proceni epidemilološke situacije u Evropi, u ECDC navode da je procenat vakcinisane ukupne populacije u EU oko 65 odsto, od čega je vakcinisano oko 81 procenat odraslih, što je „nedovoljno da bi se zatvorio imunološki procep“ u Evropi.

„Zaražavanje u sredinama koje imaju više od 80 procenata vakcinisanih je u okvirima “sredenjeg rizika“, dok je svuda gde je vakcinacija ispod 80 procenata rizk od zaraze veoma visok“, kaže direktorka ECDC, Andrea Amond, prenosi Tanjug.

Odrasli stariji od 40 godina i koji su poslednji put vakcinisani pre šest meseci, trebali bi da budu prioritet.

Naglašava se i da dodatne restriktivne tzv nefarmaceutske mere, koje se odnose na fizičku distancu, rizične kontakte, restrikcije putovanja i opremanje bolnica, ”već sada moraju biti razmotrene” kako ne bi došlo do trenutka u kojem bi broj novozaraženih bio ”toliko visok da mora da se posezati za drastičnim merama” poput potpunog zatavranja.

„Ako krenmo ranije možemo da imamo manje restrikcije koje se mogu duže održati, a sve ovo treba uraditi odmah kako bi izbegli preplavaljnost zdravstvenih sistema u naredna dva meseca“, kaže Amond.

Izveštaj dolazi uoči planiranih novih preporpuka Evropske komisije o putovanja unutar i izvan bloka. Zvaničnici EU rekli su da se očekuje ažuriranje pravila, ali je stavljeno na čekanje kako bi se sačekala procena ECDC o epidemiološkoj situaciji, prenosi Politiko.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)