Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani / POOL SWEDEN OUT

Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Amerikanci Harvi J. Alter i Čarls M. Rajs, i britanski naučnik Majkl Hjuton, za otkriće virusa hepatitis C.

Proglašavajući nagradu danas u Stokholmu, Nobelov komitet primetio je da je rad naučne trojke pomogao da se objasni glavni izvor hepatitisa koji se prenosi putem krvi, a koji virusi hepatitisa A i B nisu mogli da objasne.

Pročitajte još:

„Njihov rad omogućava testove krvi i nove lekove koji su spasili milione života“, rekao je odbor.

„Zahvaljujući njihovom otkriću, sada su dostupni visoko osetljivi testovi krvi na virus koji su u suštini eliminisali posttransfuzijski hepatitis u mnogim delovima sveta, u velikoj meri poboljšavajući globalno zdravlje“, rekao je komitet.

„Njihovo otkriće takođe je omogućilo brzi razvoj antivirusnih lekova usmerenih na hepatitis C“, dodaju.

„Po prvi put u istoriji bolest se može izlečiti, što budi nadu u iskorenjivanje virusa hepatitisa C kod svetske populacije.“

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da postoji više od 70 miliona slučajeva hepatitisa širom sveta i 400.000 smrtnih slučajeva svake godine. Bolest je hronična i glavni je uzrok upale jetre i pojave raka.

Prestižna Nobelova nagrada dolazi sa zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 10 miliona švedskih kruna (preko 1.118.000 USD), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.

Nagrada za medicinu ove godine imala je poseban značaj zbog pandemije koronavirusa, koja je istakla značaj koji medicinska istraživanja imaju za društva i ekonomije širom sveta.

Nobelov komitet često prepoznaje osnovnu nauku koja je postavila temelje praktičnoj primeni koja je danas uobičajena.

Nagrada je prva od šest nagrada koje se objavljuju do 12. oktobra. Ostale nagrade su za izuzetan rad u oblastima fizike, hemije, književnosti, mira i ekonomije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar