Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Tanjug

Srbija je godinama bila obeležena brutalnom ulogom koju je imala u užasavajućim balkanskim ratovima tokom 1990-ih, ali sada se kupa u uspehu u jednom dobrom ratu - u bici za vakcinaciju svog stanovništva, piše "Njujork tajms". Ipak, list navodi da bi uspeh u vakcinaciji mogao Srbiji da se vrati kao bumerang.

Američki list piše da je Srbija prestigla mnogo bogatije i bolje organizovane države Evrope kako bi svim odraslim građanima ne samo ponudila besplatnu vakcinaciju, već im omogućila da biraju između pet različitih vakcina.

Nasuprot tome, Evropska unija ne beleži dobre rezultate u vakcinaciji, sa velikim nadama položenim na AstraZeneka vakcine. Ta strategija naišla je na zid ove nedelje kada su ključne zemlje ovog bloka, među kojima su Nemačka i Francuska, obustavile cepljenje ovom vakcinom zbog mogućeg rizika od tromba.

Uspeh Srbije zato je bio PR trijumf sve autoritarnije vlasti predsednika Aleksandra Vučića, piše novinar „Njujork tajmsa“ Endrju Higins. On je tako popravio i svoj i imidž Srbije, usput oslabivši ionako namučenu opoziciju i dodavši novi obrt u složenoj geopolitici vakcinacije.

„Jednom ćete mi podići spomenik!“, predvideo je Vučić prošlog meseca. On se pohvalio da je uspeo da obezbedi jeftine zalihekineskih vakcina kroz dobre lične odnose sa kineskim liderom Sijem Đinpingom.

Umesto da naginje bilo na Istok ili Zapad u pokušaju da obezbedi zalihe, Srbija je krenula u nabavku gde god je stigla, sklapajući dogovore za 11 miliona doza sa Rusijom i Kinom, čiji proizvodi nisu odbreni u EU, ali i sa zapadnim farmaceutskim kompanijama.

Foto: Shutterstock/Osugi

Prvi sporazum napravljen je sa Fajzerom u avgustu za 2,2 miliona doza, a ubrzo su usledili ugovori za milione doza iz Kine i Rusije. Koliko je sve to plaćeno, ostaje tajna, mada je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u jednom intervjuu poručio da su cene bile „mnogo povoljnije nego bilo gde na svetu“.

Opozicioni političari izrazili su svoje sumnje u ove ocene i pitaju se da li je tajnovitost samo maska za korupciju. Ali, čak je i največi Vučićev kritičar, lider najveće opozicione stranke Dragan Đilas priznao: „Uradio je dobar posao s vakcinama“. Đilas je prošlog meseca vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V.

Rezultat svega ovoga je činjenica da je Srbija postala evropski lider u vakcinaciji, odmah iza Britanije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uspeh je pripisala odluci da „ovo tretiramo kao zdravstveno pitanje, a ne političko“. „Pregovarali smo sa svima, bez obzira na to da li su sa zapada ili istoka“, rekla je Ana Brnabić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Ona kaže da Srbija i dalje želi da bude članica EU, ali dodaje da su propisi Unije veoma strogi. „U vreme pandemije, mi moramo da budemo fleksibilniji“, rekla je Ana Brnabić.

„Njujork tajms“ podseća i da će Srbija postati prva evropska država koja će proizvoditi kinesku vakcinu Sinofarm.

Spremnost Srbije da prihvati vakcine koje nisu sa Zapada mogla bi da joj se vrati kao bumerang ako se ispostavi da su bezvredne. Sinofarm, podseća američki list, za razliku od zapadnih vakcina, nije objavio detaljne podatke 3. faze ispitivanja. Podaci koji su objavljeni ukazuju da je vakcina manje efikasna od zapadnih proizvoda.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Mnogi Srbi su, ohrabreni vakcinacijom, spustili gard u borbi sa zarazom. Dnevni broj novozaraženih više je nego udvostručen od početka februara, zbog čega je vlast naredila zatvaranje svega osim prodavnica hrane i apoteka.

Uprkos tome, Srbija uživa u neočekivanoj ulozi primera efikasnosti.

Ko god želi da se vakciniše u Srbiji, mora samo da popuni onlajn formular i izabere koju vakcinu želi da primi – Fajzer, Sputnjik, Sinofarm, Moderna i AstraZeneka.

Srbija je čak uspela da podeli veliki broj vakcina zemljama u regionu, podseća list.

Ipak, „Tajms“ piše da je neuspeh EU u vakcinaciji razočarao mnoge koji u Srbiji veruju u članstvo u ovom bloku.

„Zakazali su u najkritičnijem trenutku“, kaže za „Njujork tajms“ epidemiolog Zoran Radovanović.

Prema njegovim rečima, Vučić je ograničio medijske slobode i maltretirao je one koji ga kritikuju.

„Za razliku od toliko drugih prekršenih obećanja i lažnih izjava, ovo nije samo propaganda. Vakcine su stvarne. Imamo ih“, rekao je Radovanović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare