Bil Gejts
Bil Gejts Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Izvršni direktor Fondacije Bil i Melinda Gejts, Mark Suzman , izjavio je da nije u redu da Fondacija igra tako važnu ulogu u finansiranju globalnog zdravlja, ali nećemo stati dok drugi ne uđu "u igru".

Gejts fondacija je kritikovana zbog toga što je previše moćna i uticajna u globalnom zdravlju, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, a da nije preuzela srazmernu odgovornost, piše Dnevnik.hr.

U godišnjem pismu objavljenom u utorak, izvršni direktor Mark Suzman je odgovorio na te kritike, a takođe je najavio da će fondacija ove godine potrošiti 8,3 milijarde dolara, što je najviše ikada.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

„Nije u redu da privatna filantropska organizacija bude jedan od najvećih finansijera globalnih zdravstvenih napora“, rekao je Suzman i dodao da države treba da budu lideri.

„Ali nemojte pogrešiti – tamo gde postoje rešenja za očuvanje i unapređenje života ljudi, mi ćemo biti tamo. Nećemo prestati da koristimo svoj uticaj i svoj novac za pronalaženje rešenja“, rekao je Gejts.

Suzman je rekao da cilj fondacije nije da kaže SZO i drugim zdravstvenim organizacijama šta da rade, već da im ponudi različite opcije i podatke kako bi mogli da donose ključne odluke.

Bil Gejts
Bil Gejts Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Bil i Melinda Gejts, tehnološki milijarder koji je osnovao fondaciju, branili su fondaciju od optužbi da joj ogromna količina novca daje neprimeren uticaj na svetski razvoj.

Sa investicijama usmerenim na iskorenjivanje bolesti kao što su malarija i dečija paraliza, fondacija je drugi najveći donator SZO. Ovo je jedno od pitanja na koje su kritičari redovno ukazivali, posebno tokom pandemije covid-19.

Pročitajte još:

„Voleo bih kada bi nas mnogo više vlada preteklo na toj listi, jer bi to značilo više spasenih života“, napisao je Suzman.

SZO se prošle godine složila da će zemlje članice povećati svoje uplate kako bi smanjile ulogu privatnih donatora i omogućile organizaciji da fleksibilnije troši novac.

BONUS VIDEO Rešenja Bila Gejtsa za klimatske promene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar