Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; shutterstock

U jeku spekulacija ko će biti naredni mandatar, a potom i premijer Crne Gore, pojavila se zasad neočekivana opcija. Naime, kako nijedan od lidera stranaka ne može da obezbedi potrebnu većinu u parlamentu, iz međunarodne zajednice stigao je apel da mandatar treba da bude nestranačka ličnost, a jedna se posebno izdvaja.

Vladi Dritana Abazovića izglasano je nepoverenje u parlamentu prošlog petka. Inicijativu za izglasavanje nepoverenja podnela je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sa svojim koalicionim partnerima.

Glasovima DPS-a, ali i Demokrata Alekse Bečića, pala je Abazovićeva vlada, a odmah se postavilo pitanje ko će biti naredni mandatar, potom i premijer.

Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Kao jedna od opcija pominjao se Aleksa Bečić. Međutim, Bečić je kazao da u potpunosti isključuje saradnju sa DPS-om Mila Đukanovića, kao i da još uvek nisu vođeni razgovori o novom mandataru.

Bez glasova DPS-a, Bečićeve Demokrate nemaju većinu u parlamentu, a Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija (SNP) već su saopštili da u pregovorima neće učestvovati.

DF „nepoželjan faktor“

Još jedan pripadnik „stare parlamentarne većine“ – Demokratski front (DF) takođe nema velike šanse za ulazak u novu vladu.

Naime, međunarodna zajednica smatra da DF nije adekvatan partner, jer članovi ovog bloka ne podržavaju evropske vrednosti.

Tako su iz Stejt departmenta rekli za Glas Amerike da SAD ne smatraju DF partnerom, zato što “ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU”.

Aleksa Bečić Foto: Mediabiro

Evropski poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula saopštio je u subotu da “crnogorska politika mora odlučiti nastavlja li u smeru evropskih integracija, ili će postati potrošna roba ruskih i srpskih interesa u regionu“.

Novo ime u igri

Podgoričke „Vijesti“ objavile su da im je iz više izvora potvrđeno da postoji predlog da osoba iz nevladinog sektora bude mandatar vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prema istim izvorima, reč je o osobi koja je dve decenije u NVO sektoru, s navodno dobrim kontaktima u međunarodnim krugovima, a koja je po ukusu dela predstavnika međunarodne zajednice.

Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

U crnogorskoj javnosti pominje se ime Vanje Ćalović Marković, kao mandatara koji može da ispuni sve navedene uslove. Ćalović Marković je direktorka Mreže za afirmisanje nevladinog sektora (MANS) i bivša članica Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije.

Misija Vanje Ćalović 

Ćalović Marković je već godinama trn u oku režimu Mila Đukanovića i žestok borac protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Pre nego što je bila uključena u Nacionalni savet, Ćalović Marković je pozdravila odluku Abazovića da neće biti nedodirljivih i da će Savet biti fokusiran na visoku korupciju, jer su posledice koje ona ima po građane i državne interese najveće.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Posebno je važno što se to telo, prema najavama, neće baviti samo prošlošću, već će biti i kontrolni mehanizam, odnosno sprečavati pojavu korupcije u novoj izvršnoj vlasti. Ključno je da nema nedodirljivih“, rekla je ona i dodala da je Nacionalni savet „nužnost“.

Direktorka MANS-a je po obrazovanju ekonomista specijalizovana za pitanja korupcije. Ekonomiju je diplomirala na Univerzitetu Crne Gore a svojevremeno je bila član Komisije za praćenje implementacije Akcionog plana za borbu protiv korupcije i kriminala, čiji je osnivač Vlada Crne Gore.

Naklonost građana osvojila je pre nekoliko godina akcijom prikupljanja potpisa kojom je od Vlade traženo da građani imaju isti tretman u plaćanju struje kao i Kombinat aluminijuma dok je bio u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske.

Bila je nezvanični vođa „Crnogorskog proleća“, protesta organizovanih 2012. u više crnogorskih gradova zbog teške socijalne situacije i osoba kojoj je običan svet najviše verovao.

BONUS VIDEO Dritan Abazović opleo po Nenadu Čanku: Taj će sve da uradi za 500 evra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare