Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepoverenje vladi Dritana Abazovića.

Za nepoverenje 43. Vladi Crne Gore glasalo je ukupno 50 poslanika Demokratske partije socijalista, Demokrata, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore, dok su poslanici Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) napustili salu pre glasanja.

Inicijativu za izgasavanje nepoverenja Vladi podnelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Foto: gov.me

Abazović je tokom večerašnje rasprave u parlamentu rekao da je cilj glasanja o padu njegove vlade samo jedan, a tiče se odlaska sa političke scene – „ili Dritana Abazovića ili Mila Đukanovića“.

„Ovo je politički obračun u kome neko mora da izvuče deblji kraj. Obzirom da sam politički i finansijski mnogo slabiji, verovatno da se pobednik unapred zna. Ali, to ne znači da neko drugi neće uzeti baklju i upaliti svetlo“, rekao je Abazović.

On je istakao da od 30. avgusta 2020. godine ne prestaju brojni pritisci na njega, ali da straha nema jer je ubeđen u iskrenost svojih postupaka.

„Nas više ne zovite“

Abazović je ranije poručio da njegov Građanski pokret URA neće učestvovati u pregovorima o formiranju nove izvršne vlasti, u slučaju da vlada koju predvodi padne večeras.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Večeras imamo mogućnost da glasamo i da ne glasamo za inicijativu DPS-a. Ako večeras padne vlada, srećno vam bilo. Pokret URA više nemojte zvati“, rekao je Abazović odgovarajući na izglaganja poslanika.

On je istakao da je inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) o rušenju vlade podneta nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

„Inicijativa DPS-a je došla kao plod potpisivanja Temeljnog ugovora. Kada sam rekao da postoje ljudi koji su bili glasni oko odbrane Temeljnog ugovora, za neke od njih tvrdim da ga ne bi potpisali. Ja nisam trepnuo i nisam ovo uradio zbog glasova i podrške, već zbog pomirenja naroda u Crnoj Gori, naročito pravoslavnog naroda. I ponosan sam na to“, poručio je on.

BONUS VIDEO Izjava Dritana Abazovića nakon potpisivanja ugovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar