Foto: EPA-EFE/YONATAN SINDEL

Sinoć je dogovorena koalicija vođa opozicije Lapida i Beneta, što znači da Benjamin Netanjahu uskoro odlazi sa pozicije premijera Izraela. On je na funkciji bio punih 12 godina, te je nezamislivo da "doživotni premijer" odlazi u "političku prošlost".

POGLEDAJTE JOŠ:

Netanjahuovo političko delovanje obeležili su brojni sukobi i ratovi, kako unutar zemlje, tako i u spoljnoj politici Izraela. U maju ove godine počeo je oružani sukob sa Gazom, koji je rezultirao brojnim žrtvama sa obe strane. Premijer do tada nije uspeo da formira vladu i već su postojale indicije da je njegova politička karijera završena. Onda je Hamas počeo raketni napad na Izrael, a Netanjahu je ponovo preuzeo vodeću ulogu – da odbrani zemlju od okupatora.

Ko je Benjamin Netanjahu

Rođen je 21. oktobra 1949. godine u Tel Avivu. Odrastao je u Jerusalimu, a određeno vreme proveo je i u Sjedinjenim Američkim Državama. U rodni Izrael se vratio po završetku srednje škole, kako bi se pridružio odbrambenim snagama, nedugo nakon Šestodnevnog rata. Tada je postao vođa tima u jedinici specijalnih snaga Izraela i učestvovao u mnogim misijama, uključujući operacije Gift (1968), Izotop (1972), tokom koje je pogođen hicem u rame.

Netanjahu je stekao čin kapetana, ali je ubrzo nakon toga dobio časni otpust iz vojske.

Diplomirao je na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, a njegov drugi povratak u Izrael dogodio se 1978. godine, da bi osnovao antiteroristički institut, koji je nazvan po njegovom poginulom bratu – Jonatan.

Doživotni premijer uz pomoć Benija Ganca

Prvi veliki uspeh u političkoj karijeri zabeležio je davne 1984. godine, kada je izabran za stalnog predstavnika Izraela pri UN.

Početak „doživotnog premijerskog mandata“ bio je 1996. godine. Benjamin Netanjahu je tada pobedio na izborima i postao najmlađi premijer u istoriji zemlje. Devedesetih godina se nije dugo zadržao na vrhu, pa je već 1999. doživeo težak poraz na izborima.

Neko vreme se posvetio privatnom sektoru, mahom jer se nije slagao sa politikom zemlje kada je u pitanju sukob sa Gazom.

Na poziciji lidera opozicije, koja mu nije svojstvena, bio od od 2006. do 2009. godine. Netanjahu je 2009. uspeo da formira koalicionu vladu sa drugim desničarskim strankama, i po drugi put položio premijersku zakletvu.

Parlamentarni izbori u aprilu 2019. godine rezultirali su tako, da nijedna stranka nije mogla da formira vladu, pa je došlo do ponavljanja u septembru iste godine. Centristička alijansa Benija Ganca osvojila je više glasova od Netanjahua, ali vlada ponovo nije formirana. Sve je rešeno kada su Netanjahuov Likud i Gancova Plavo-bela alijansa postigli koalicioni sporazum.

Iste godine, izraelski premijer optužen je za kršenje poverenja, primanje mita i prevaru, te mu je naloženo da se odrekne svih državničkih pozicija, sem jedne, a njemu najbitnije – premijerske.

Već tada smo čuli za „premijera koji se rotira“, te je Netanjahu ostao na funkciji, koju je 2021. godine trebalo da preuzme Ganc. Međutim, u decembru 2020. godine ova koalicija je urušena, pa su u martu 2021. održani novi izbori.

Premijer za krizna vremena

Benjamin Netanjahu je zemlju vodio kroz mnoge krize, od kojih su nedavne pandemija koronavirusa i raketni sukob sa Gazom.

Jedan od njegovih najvećih uspeha je upravo način na koji se Izrael izborio sa koronom. Nakon velikog broja zaraženih tokom prošle godine, Izrael je, pod vođstvom Netanjahua, doneo odluku da preusmeri tok pandemije, tako što će izvršiti masovnu vakcinaciju stanovništva.

Napori su rezultirali popuštanjem mera, a sada skoro nijedna nije na snazi. Skoro 80 odsto stanovnika je primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa.

Vakcinisanim građanima je dozvoljen povratak u teretane, restorane i na koncerte. Život se polako vraća u normalu, a prizori mladih ljudi koji ponovo đuskaju u kafićima to i dokazuju.

Ogroman svetski uspeh u vakcinaciji bio je nada Netanjahua, da će mu srećni prizori života u Izraelu doneti još jedan mandat, koji nikako ne želi da ispusti.

Ubrzo nakon toga, 9. maja ove godine, islamistička grupa Hamas započela je raketni napad na Izrael, što je ubrzo uzvraćeno istom merom. Izrael je, pod vođstvom čeličnog Netanjahua, nastavio da snažno raketira Pojas Gaze, kako bi neutralizovao vođe Hamasa.

U sukobu je stradao veliki broj dece i civila, a prekinut je 20. maja, kada je izraelski kabinet za bezbednost glasao za prekid vatre kasno u noć po lokalnom vremenu.

Američki predsednik Džozef Bajden neumorno je apelovao na obe strane da obustave vatru, ali je Netanjahu odluke donosio po svom nahođenju, obzirom na bliskost sa Bajdenovim prethodnikom –  Donaldom Trampom.

Da li koalicija Lapid-Benet znači njegov politički kraj

Vođa opozicije Jair Lapid sinoć je objavio da je postigao dogovor sa Naftali Benetom i da će doći do formiranja njihove koalicije. Lapidova dramatična objava usledila je nekoliko trenutaka pre ponoći po lokalnom vremenu, kada je bio rok za formiranje koalicije.

U objavi na Tviteru Lapid je naveo da je predsednik Izraela Ruven Rivlin već obavešten.

„Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, one koji su gasali za nju, ali i one koji nisu. Učinićemo sve da ujedinimo izraelsko društvo“, poručio je on.

Prema postignutom sporazumu, Lapid i Benet podeliće posao premijera, pa obojica postaju „premijer u rotaciji“. Benet će funkciju obavljati prve dve godine, a zatim će premijersku stolicu preuzeti Lapid.

Jair Lapid je rođen 5. novembra 1963. godine u Tel Avivu. Pre nego što je ušao u politiku 2012. godine osnivanjem partije Ješ Atid (Ima budućnosti), bavio se pisanim i televizijskim novinarstvom, a zabeležio je i ulogu u  izraelskom filmu „Pesma sirene“. Pored toga, objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju „Ratna soba“, koja je emitovana u Izraelu tokom 2004. godine.

Ipak, Naftali Benet i Netanijahu se vrlo dobro poznaju. U kontaktu su od 2006. godine kada je Benet bio pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera, a kasnije je bio i deo jedne Netanijahuove vlade i to kao ministar odbrane, zatim obrazovanja i ekonomije.

Izraelski mediji prenose da će dosadašnji premijer iz očaja uraditi sve što je moguće kako bi sprečio formiranje nove vlasti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare