Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Dugogodišnja vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanijahua dovedena je u pitanje. Lideri opozicije tvrde da imaju većinu da oforme novi vladu, a da li je zaista tako biće poznato danas. Izbori su održani u martu, a rok za formiranje vlade je 2. jun - u suprotnom Izrael ide na nove izbore, pete u poslednje dve godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je 5. maja da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, nakon što ga je aktuelni premijer Benjamin Netanijahu obavestio da nije uspeo da oformi vladajuću koaliciju u zadatom roku.

Okosnica „vlade promene“ kako je nazivaju, bili bi centrista Jair Lapid i ultranacionalista Naftali Benet, sa kojim je Lapid već postigao dogovor da bude premijer tokom prve dve godine, kao i nekoliko manjih stranaka. To bi moglo da nanese izvesne glavobolje koaliciji, s obzirom na to da bi sve strane u njoj, ukoliko žele da dođu do cilja, morale da pristanu na kompromise.

Naime, ovu koaliciju čine i stranke izrazito desnih ideologija, poput Benetove partije, dok se islamistička partija Raam zalaže za zaštitu konzervativnog muslimanskog načina života i resursa za gradove na severu Izraela u kojima su Arapi većina. Ovakav program potpuno je nekompatabilan sa ideologijom laburističke stranke Merec, koja se protivi okupaciji Zapadne obale i koja je svojevremeno sugerisala da bi trebalo odseći glavu „nelojalnim“ pripadnicima arapske manjine.

Pri tom, ove desničarske partije, kao i partija samog Beneta ideološki su bliže Netanijahuovoj zamisli, te je jasno da su one ovu ideju podržale zbog političkih proračuna.

Netanijahu ili Bibi, kako zovu izraelskog premijera, nazvao je potencijalnu vladu „prevarom veka“ i naveo da bi pomenuta koalicija predstavljala „pretnju bezbednosti zemlje“. Još uvek aktuelni premijer uputio apel političarima iz desničarskih stranaka da ne podrže koaliciju.

Koalicija nakon Gaze

Pre sukoba pokrenuti su razgovori o obrazovanju široke koalicije opozicionih stranaka, ali je Benet, izjaviljvao kako je vojnom operacijom, u kojoj je ubijeno više od 250 Palestinaca i 12 Izraelaca, završeno njegovo interesovanje za ulazak u koaliciju.

Ipak, kada je nakon 11 dana surovih sukoba došlo do prekida vatre uz posredovanje Egipta, ponovo su ojačale kritike na račun Netanjahua. Otprilike 47 odsto Izraelaca je sada protiv Netanjahua.

Netanjahuovi rivali rekli su da je operaciji u Gazi nedostajala koherentna i dugoročna strategija i da su neuspesi premijera da zaustavi raketnu vatru Hamasa na Izrael i obezbedi ostatke izraelskih vojnika dodatni dokaz da treba da ode sa funkcije.

Sve jasno u sredu

Da li premijer sa najdužim stažom u istoriji zemlje prelazi u opozciju? Sudbina Netanijahua biće poznata u sredu u minut pred ponoć kada ističe rok koji Lapid ima na raspolaganju da saopšti da li je uspeo ili nije da formira novu vladu.

U slučaju uspešnog ishoda pregovora okončaće se duga vladavina Netanijahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina. Netanijahuu se trenutno sudi za korupciju i on je prvi izraelski premijer koji se suočio sa optužbama za krivično delo dok je na funkciji.

U slučaju da blok protiv Netanijahua ne uspe da oformi „vladu promene“, poslanici bi mogli da izaberu novog kandidata za mandatara. U slučaju da se to ne dogodi ili ni on ne uspe da formira vladu, Izraelci će ponovo glasati već ove godine.

Obraćanje Lapida

Mandatar za sastav nove Vlade Izraela Jair Lapid izjavio je da bi za nedelju dana ta zemlja mogla da uđe u novu eru, ocenivši da je slabost dosadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua uticala da jevrejska država bude slabija.

Obraćajući se poslanicima iz svoje partije centra Ješ atid („Ima budućnosti“) Lapid je naglasio važnost jedinstva i partnerstva za formiranje nove vlade, najavivši da će se uprkos preprekama sa kojima bi se koalicija mogla suočiti, raditi zajednički na njihovom prevazilaženju.

Za Netanjahua je rekao da je „izgubio kočnice“, aludirajući na njegov govor sinoć koji je označio opasnim i nepromišljenim.

„Baš zbog toga moramo osnovati vladu koju pokušavamo da izgradimo“, rekao je Lapid, dosadašnji lider izraelske opozicije.

On je potvrdio da postoje „mnogobrojne prepreke“ obrazovanju vlade desničarskih, levičarskih i partija centra, preneli su izraelski mediji.

Bibi se hvata za slamku

Netanijahu je i sam podstakao spekulacije da je njegov mandat završen, kada je ponudio koaliciju Benetu i lideru još jedne desne partije, Gideonu Saru. U okvru tog dogovora, u kojem je Netanijahu do sada bio najvelikodušniji, svaki od trojice partijskih lidera bi se rotirali na funkciji premijera. Međutim Sar, nekadašnji Netanijahuov štićenik je ovo odbio.

„Naša pozicija je bila i ostaje smena Netanijahuovog režima“, istakao je Sar.

Na njegovo mesto došao bi sličan njemu

Naftali Benet, mogući premijer, je uspešan poslovni čovek i milioner. Njegov stav je da bi osnivanje palestinske države bilo samoubistvo za Izrael, zbog čega  palestinske vlasti smatraju da će vlada Beneta i Lapida biti ekstremno desničarska i da se neće razlikovati od Netanijahuove.

Ipak, Benet je relativno liberalan povodom tema kao što su prava homoseksualaca i odnos između religije u države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju snažan uticaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar