Benjamin Netanjahu i Jairu Lapid
Benjamin Netanjahu i Jairu Lapid Foto:Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Jaira Lapida, vođi izraelske opozicije kome je poveren mandat za sastav nove vlade, jake veze vežu za našu zemlju. Njegov otac, rođen je u Novom Sadu odakle je pobegao tokom Drugog svetskog rata. Iako se nikada nije vratio u Srbiju, nikada je nije ni zaboravio. Naprotiv.

Pročitajte još:

Jair Lapid, bivši ministar finansija, voditelj i kolumnista, ima još samo nekoliko dana da sastavi vladu. Tvrdi da ima potrebnu podršku i većinu u parlamentu. Sa Naftalinom Benetom i njegovom partijom ima ukupno 57 poslanika od 120 koliko mesta broji izraelski parlament, a preostalih nekoliko neophodnih glasova dobio bi od manjinskih stranaka.

Ukoliko uspe u svojoj nameri i zaista sastavi vladu koja bi srušila Bendžamina Netanijahua posle 12 godina vladavine, bio bi premijer Izraela, doduše, u drugom delu mandata vlade. Naime, kako navode izraelski mediji, Lapid i Benet su postigli dogovor da Benet bude premijer prve dve godine, a zatim naredne dve Lapid. Uslov da se to dogodi je da vlada izdrži pune četiri godine, odnosnoc eo mandat, što je u Izraelu retkost. Zbog prirode izraelskog izbornog zakona, većina vlada su manjinske zbog čega retko koja dočeka kraj mandata.

Ko je Jair Lapid?

Jair Lapid je rođen 5. novembra 1963. godine u Tel Avivu. Pre nego što je ušao u politiku 2012. godine osnivanjem partije Ješ Atid (Ima budućnosti), bavio se pisanim i televizijskim novinarstvom, a zabeležio je i ulogu u  izraelskom filmu „Pesma sirene“. Pored toga, objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju „Ratna soba“ koja je emitovana u Izraelu tokom 2004. godine.

Njegova karijera u mnogo čemu podseća na karijeru njegovog oca Tomislava Lampela, odnosno Tomija Lapida, kako je ovaj rođeni Novosađanin poznat u Izraelu.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Otac rođen u Novom Sadu

Tomi Lapid, koji je poput sina bio novinar i svojevremeno ministar pravde, rođen je u srpskoj Atini kao Tomislav Lampel. Njegova porodica Lampel bila je moćna u to doba, ali je gotovo cela nestala u Drugom svetskog ratu.

Tomislav ili Tomi uspeo je da preživi naciste tako što se sa majkom sklonio u Budimpešti. Kao 17-godišnjak došao je u novoosnovanu državu Izrael gde je nakon odsluženja vojnog roka uređivao list na mađarskom jeziku „Uj kelet“, a zatim bio dugogodišnji urednik jednih od najtiražnijih izraelskih novina „Mariv“.

Tomi Lapid
Foto: GALI TIBBON / AFP / Profimedia

Osnovao je prvi izraelski ženski časopis „At“ i objavio nekoliko knjiga reportaža i humoreski, turističke vodiče i knjige kulinarskih specijaliteta. Od 1979. godine bio je generalni direktor izraelskog radija i televizije. Osnivač je izraelske kablovske televizije, predavač telavivskog univerziteta na katedri za novinarstvo, predsednik Šahovskog saveza Izraela…

Godine 2002. osnovao je partiju pod nazivom Promena koja se borila protiv ultrareligiozne diktature i ušla u vladajuću koaliciju. U nekoliko mandata bio je član izraelskog parlamenta Kneseta.

Kao veliki prijatelj srpskog naroda isticao je u svojim intervjuima i javnim nastupima da je „Srbija bila dobra prema Jevrejima kad je bilo teško“, a u poslednjem intervjuu za beogradsku Politiku podsetio je da je „u vreme kad je ceo zapadni svet želeo da od nje (Srbije prim. aut.) napravi nepoželjnu zemlju, kad su njene diplomate svi izbegavali ili izbacivali, ja sam bio lobi od jednog čoveka. Trudio sam se da srpski ambasador ostane ovde (u Izraelu prim. aut.) i da se prema njemu ophode sa dostojanstvom, iako smo svi morali da pratimo američku političku izolaciju Srbije“.

Dobio ulicu u srpskoj Atini

Tomi Lapid preminuo je u Tel Avivu 2008. godine, a tri godine kasnije u svom rodnom gradu Novom Sadu dobio je ulicu.

Novi Sad oblaci panorama
Kišni oblaci iznad Novog Sada Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Tadašnji ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i supruga pokojnog Tomija Lapida književnica Šulamit Lapid otkrili su uličnu tablu sa imenom Tomija Lapida u novosadskom naselju Veternik.

Na svečanoj ceremoniji, Kol je zahvalio Novom Sadu što su ulici dodelili ime rođenog Novosađanina.

„Ovo je čin prijateljstva i priznanja čoveku koji je preživeo holokaust i postao vodeći političar i novinar u Izraelu, mada nikada nije zaboravio svoj grad i zemlju porekla“, rekao je ambasador Kol.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram