Jair Lapid, Naftali Benet Izrael
Naftali Benet, Jair Lapid Foto: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Protivnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua postigli su dogovor o formiranju koalicije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dramatična objava opozicionog lidera Jaira Lapida i njegovog sada koalicionog partnera Beneta usledila je nekoliko trenutaka pre ponoći po lokalnom vremenu, kada je bio rok za formiranje koalicije.

U objavi na Tviteru Lapid je naveo da je predsednik Izraela Ruven Rivlin već obavešten.

„Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, one koji su gasali za nju, ali i one koji nisu. Učinićemo sve da ujedinimo izraelsko društvo“, napisao je Lapid.

Prema postignutom sporazumu, Lapid i Benet podeliće posao premijera, pa obojica postaju „premijer u rotaciji“. Benet će funkciju obavljati prve dve godine, a zatim će premijersku stolicu preuzeti Lapid.

Istorijski sporazum uključuje i malu islamističku stranku – Ujedinjenu arapsku listu, što je čini prvom arapskom strankom koja je ikada bila na deo vladajuće koalicije u Izraelu.

Parlament treba da odobri sporazum dvojice opozicionih lidera, što se očekuje naredne nedelje. Ukoliko sporazum bude odobren, Lapid i Benet zvanično će okončati dvanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanjahua.

Izraelski mediji prenose da će dosadašnji premijer iz očaja uraditi sve što je moguće kako bi sprečio formiranje nove vlasti.

Jair Lapid je rođen 5. novembra 1963. godine u Tel Avivu. Pre nego što je ušao u politiku 2012. godine osnivanjem partije Ješ Atid (Ima budućnosti), bavio se pisanim i televizijskim novinarstvom, a zabeležio je i ulogu u  izraelskom filmu „Pesma sirene“. Pored toga, objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju „Ratna soba“, koja je emitovana u Izraelu tokom 2004. godine.

Naftali Benet i Netanijahu se vrlo dobro poznaju. U kontaktu su od 2006. godine kada je Benet bio pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera, a kasnije je bio i deo jedne Netanijahuove vlade i to kao ministar odbrane, zatim obrazovanja i ekonomije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare