Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Grčka policija ispalila je juče suzavac na besne migrante koji su nakon požara u najvećem evropskom izbegličkom logoru ostali bez krova nad glavom i koji traže da im se dozvoli da napuste otok Lezbos na kojem su vlasti počele za njih da grade novi prihvatni centar. Zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju da nađu 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag nakon velikog požara u kome je izgoreo kamp Moria na Lezbosu.

Više od 12.000 ljudi, većinom iz Afrike i Avganistana, nema krov nad glavom od kada je prošle nedelje požar uništio pretrpani izbeglički logor Moria.

Migranti su se okupili i počeli protestovati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će nići novi izbeglički centar. Uz povike „Sloboda“ i „Ne logor“ nosili su i transparente na kojima je pisalo „Nećemo više u pakao Morie“ i „Čujete li nas, gospođo Merkel“.

Okršaj policije i migranata je kratko trajao, a zvaničnici su poručili da će obezbediti primeren smeštaj i higijenske uslove kako bi sprečili humanitarnu katastrofu.

„Od danas će azilanti početi da pristižu u šatore u sigurne uslove boravka“, kazao je ministar za migracije Notis Mitaraki.

Na ulazu u novi kamp će se provoditi testiranja na covid-19, a zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju da nađu 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar