Milorad Dodik i Heiko Mas Foto: EPA/EFE Michael Kappeler

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da njegova zemlja neće više usmeravati novac u Republiku Srpsku koja, kako je rekao, aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine (BiH) kao države.

Pročitajte još:

„Sasvim je jasno, mi niti možemo niti hoćemo usmeravati novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH kao države. A razmislićemo i o pojedinačnim merama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje“, kazao je Mas u intervjuu za sarajevski portal Klix.ba.

On je dodao da se Nemačka o mogućim sankcijama pojedinim politčarima u BiH „veoma blisko usaglašava sa svojim partnerima, unutar EU, ali i sa Amerikancima i Britancima“.

„Nećemo moći skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike, jer takva politika ne šteti samo ljudima u BiH. Ona unazadjuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku medjunarodne zajednice, EU i Nemačke“, ocenio je nemački šef diplomatije.

„Neodgovorna i secesionistička politika Vlade Republike Srpske“

Navodeći da je ono što se trenutno dešava u BiH najgora politička kriza od završetka rata 1995. godine i da se govori o novom sukobu u toj zemlji, Mas je naglasio da je za to „prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika Vlade Republike Srpske“.

„Posle povlačenja iz Agencije za lekove BiH, sledeća odluka treba, prema svemu sudeći, da bude povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) i državnih poreskih organa, pa čak i formiranje vlastite vojske. Ova nacionalistička politika otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost cele zemlje“, kazao je on.

Milorad Dodik Foto:AP

Prema Masovim rečima, ti potezi ne rešavaju nijedan jedini problem, a stvaraju mnogobrojne nove probleme, posebno za ljude u Republici Srpskoj.

„Permanentna kriza, praćena institucionalnim haosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i daljnje rastuće tenzije oteraće investitore iz zemlje, povećati broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva“, smatra ministar spoljnih poslova Nemačke.

Mas je kazao da Visoki predstavnik u BiH „igra ključnu ulogu“, navodeći da on treba da jača državne institucije na svim nivoima i da nadgleda sprovodjenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kristijan Šmit Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

„Za to ima punu podršku Nemačke, naših partnera iz EU i velike većine članica Saveta bezbednosti UN. On ima na raspolaganju široku paletu instrumenata, u koju spadaju i ovlaštenja koja mu je dodelila medjunarodna zajednica, takozvana bonska ovlaštenja“, naglasio je on.

Mas je ocenio da je EU perspektiva velika prilika za Bosnu i Hercegovinu i regiju, kao i za budućnost u miru i prosperitetu.

„EU perspektiva je i u geostrateškom interesu same EU. Kao Evropljani, delimo zajedničku prošlost, a uvereni smo, i zajedničku budućnost“, kazao je nemački šef diplomatije.

Pročitajte još:

Mas je dodao da na putu ka članstvu u EU mora ispuniti uslove, odnosno sprovesti reforme koje je postavila Evropska komisija, pre svega u oblasti vladavine prava i Izbornog zakona.

„Nažalost, trenutni tempo reformi je potpuno nezadovoljavajući. Umesto da se uhvatite u koštac s problemima, reforme se i dalje odgadjaju i blokiraju“, ocenio je on.

Naveo je da reforme koje su neophodne za pristupanje EU nisu same sebi cilj, već su apsolutno potrebna investicija u budućnost zemlje.

„Samo u jednu pouzdanu pravnu državu mogu doći preko potrebne investicije, otvoriti se radna mesta i obezbediti ostanak mladih iz Bosne i Hercegovine u svojoj zemlji“, naglasio je Mas.

Upitan da li u pogledu izbornih reformi Vlada Nemačke i dalje stoji iza prethodno iznetog stava da bi načelo „legitimnog političkog predstavljanja“ moglo produbiti podele u BiH i otežati provedu presuda Evropskog suda za ljudska prava, on je odgovorio da izborna reforma ne sme dovesti do produbljivanja postojećih etničkih podela.

„Posebno je važno da se izborni proces učini transparentnijim, da bi se sprečile manipulacije… Osim toga, potrebno je provesti niz presuda Evropskog suda za ljudska prava“, zaključio je ministar spoljnih poslova Nemačke.

BONUS VIDEO Dejan Jović o “harmonika” politici Milorada Dodika, “Srpskom svetu” i odnosima Srbije i Hrvatske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare