Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

BiH po Ustavu nema Oružane snage, rekao je srpski član Predsedništva BiH Miloras Dodik u intervjuu za Bi-Bi-Si, u kojem je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum jasno dozvolio entitetima da imaju svoje vojske.

Dodik je, na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju vojsku, rekao da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.

„Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo povuci tu saglasnost“, poručio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu i naveo da će Republika Srpska ostati deo BiH, sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH, prenosi RTRS.

„Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada su 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj Srbi“, smatra Dodik.

Kako dodaje, veruje u kapacitet EUFOR-a, čiji je mandat produžen nedavnom odlukom Saveta bezbednosti UN. Dodik je istakao da Republika Srpska ne želi „ovakvu BiH“, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.

On je ocenio da se pokazalo da je BiH, kako je trenutno uređena, „dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati“.

„Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni“, rekao je Dodik.

Ponovio je i da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH. Za Šmita je rekao i da je „privatno lice koje može da misli šta god hoće“. Tvrdi i da je izveštaj Šmita o stanju u BiH, namenjen Savetu bezbednosti UN, pisala muslimanska obaveštajna služba u Sarajevu.

„Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u, zašto bismo ga mi prihvatili?“, upitao je Dodik.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)