Vladimir Matijanić Foto: N1
Vladimir Matijanić Foto: N1

Vest o smrti hrvatskog novinara Vladimira Matijanića (51) potresla je čitav region. Novinar Indexa i jedan od najuglednijih istraživačkih novinara u Hrvatskoj iza sebe ostavlja niz priča koje su itekako pozitivno uticale na čitavo hrvatsko društvo.

Matijanić je otkrio i objavio niz dokaza koji ukazuju na to da je veći deo doktorata Vice Mihanovića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita i ravnatelja Lučke uprave plagijat.

Za ovo otkriće 3. jula ove godine dobio je nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka za internet novinarstvo. Kako je i sam rekao, nagradi nije ni stigao da se obraduje, jer su ga čekala suđenja zbog istih tih tekstova.

„Ja sam sad primio nagradu, a za tri meseca idem na sud za istu seriju tekstova jer je gospodin doktor tužio“, rekao je tada Matijanić na ceremoniji.

Karijeru započeo u Slobodnoj Dalmaciji

Novinarsku karijeru započeo je u Slobodnoj Dalmaciji, potom je nastavio u nedeljniku Feral Tribune, pa ponovo u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Slobodna Dalmacija objavila je da je Matijanić u bogatoj novinarskoj karijeri bio urednik i novinar tog lista koji je otkrio brojne afere, a poznat je kao jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara, ali i analitičara.

U međuvremenu je napisao knjigu “ Kerum i propadanje Splita“, koja govori o malverzacijama bivšeg gradonačelnika Željka Keruma i to u trenutku kada je on uživao veliko poverenje građana Splita.

Zbog toga je, kako u oproštajnoj kolumni navodi njegov kolega Dragan Markovina, često bio na meti vlasti.

„Otkrio je čitav niz afera, odlazio na mesta na koja nije smeo neko, demaskirao nacionalne mitove i velikane, bio doslovno ispljuvan od strane vođa splitske desnice, godinama cenzurisan u Slobodnoj Dalmaciji, što ga je na koncu dovelo do odlaska iz te novine i do generalne razočaranosti profesijom kojoj je praktično posvetio čitav život. Uz more novinskih tekstova stigao je napisati i jedinu knjigu o Željku Kerumu, koja je objavljena dok je ovaj bio na vrhuncu moći“, napisao je Markovina.

„Umro je novinar za kojeg s ponosom možemo napisati da je bio novinar Indexa“

Kraj karijere, ali i života dočekao je na portalu Index.hr na kojem je napisao niz tekstova u koima su otkrivene neke od najvećih afera u Hrvatskoj, ali i komentare i analize na dnevno – politickih dešavanja kako u Hrvatskoj, tako i u regionu. Ovaj portal se od Matijanića oprostio dirljivim rečima.

Pročitajte još:

„Umro je novinar za kojeg s ponosom možemo napisati da je bio novinar Indexa, Vladimir Matijanić. Čovek koji nam je toliko puta dizao živce s previše pameti, previše integriteta. U ovom trenutku ne znamo šta više od toga da napiše-mu. Hvala Vlado na svemu“, napisali su u objavi.

Ponekad je, kako navode njegove kolege iz redakcije „za svoju dušu“ uradio neke priče, poput intervjua sa Džonijem Štulićem, koji je Index ponovo objavio nakon Matijanićeve smrti.

Njegovi redakcijski prijatelji ocenjuju ovaj intervju kao jedan od najboljih koji su ikada urađeni sa frontmenom Azre. U tekstu su opisali i kako je do njega došlo i koliko je Matijanić uživao u ovom podvigu.

„u oktobru prošle godine poslednji put razgovarao s Štulićem. Vlado se 21. oktobra 2021. godine setio da kultna ploča Azre Ravno do dna slavi 40. godišnjicu i te je odlučio da ga nazove. „Ili će spustiti slušalicu ili ćemo dobiti što nam treba“, rekao nam je tada“, navode kolege u oproštajnom tekstu.

Njih dvojica su ubrzo dogovorili sastanak i uradili intervju u kojem su se zajedno sa čitaocima detaljno „provozali“ kroz proces nastajanja ove ploče, kao i poruke koje on šalje. Ovaj intervju oduševio je sve fanove ove kultne grupe.

Tragedija koja je uzburkala region

Podsetimo, Matijanićeva smrt je izazvala pometnju u hrvatskoj javnosti, jer postoje sumnje su bolnice nekoliko dana pre smrti odbijale da ga hospitalizuju, iako je njegova zdravstvena slika bila loša. Na to je i emotivnom objavom ukazala i njegova partnerka Andrea Topić, koja je navela da Hitna pomoć nije reagovala, uprkos brojnim pozivima, a portal Index.hr, čiji je novinar bio Matijanić piše da je njemu u bolnici rečeno da leka za koronu nema.

Njegova partnerka Andrea Topić u statusu na Fejsbuku detaljno je predstavila strašnu priču o njihovoj borbi s neučinkovitim zdravstvenim sistemom koja je, nažalost, završila smrću Vladimira Matijanića.

Lek protiv koronavirusa Pakslovid
Lek protiv koronavirusa Pakslovid Foto:REUTERS/Jennifer Lorenzini

Između ostalog Topić je napisala da su Matijaniću u KBC-u Split rekli da je trenutno nestašica leka koji daju teškim bolesnicima da izbegnu teške komplikacije kovida.

„Da taj lek nema KBC Split, ni Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, ali da ga imaju da bi ga možda dali njemu jer je imunološki bolesnik i ima kovid, i da je bila nedavno onkološka pacijentkinja i da ga ni njoj nisu mogli dati jer ga nema. Tražio je da kažu kako se lek zove da ga sami potražimo, rekli su da nije važno jer ga nigde nema. Zvao je neke ljude koje zna i saznao da ga možda ima u OB Dubrovnik, preslab je bio za put do dole, predložila sam mu da ja nazovem direktora bolnice, rekao mi je da nipošto to ne činim, da nema šanse, da neće tako. Nismo uspeli da dođemo do tog leka“, napisala je u statusu Topić.

Resorni ministar Vili Beroš najavio je istragu tog slučaja koji je na mnogo načina i na mnogo nivoa ozbiljno dubiozan – od činjenice da je Matijaniću savetovano da se ne cepi zbog toga što je bolovao od autoimunih bolesti, što je protivno preporukama zdravstvenih organizacija, do toga da ga nisu hospitalozovali kada mu je bilo ozbiljno loše.

BONUS VIDEO KORONA -Koji je ovo talas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar