Foto: Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP

Zatvaranje nemačkih granica izazvalo je gužve na putevima i kritiku Evropske komisije i suseda.

Pročitajte još:

Austrija je posebno ljuta, pa je nemački ambasador u Beču pozvan na razgovor.

Nemački ministar zdravlja brani ovu odluku Vlade.

Od nedelje u Nemačku više nije dozvoljen ulazak ljudima koji dolaze sa područja u kojima je raširena mutacija virusa korona. Zabrana se odnosi na sve vrste saobraćaja, i avionski i šinski. Mere bi trebalo da ostanu na snazi najmanje 10 dana.

Prema podacima iz Savezne policije Nemačke, do nedelje popodne na nemačko-češkoj i nemačko-austrijskoj granici vraćeno je oko 2.200 ljudi.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka Vlada je u četvrtak proglasila Tirol i Češku za oblasti sa mutacijama virusa korone, nakon što je u Tirolu u Austriji pronađena varijanta južnoafričkog koronavirusa B.1.351, a u Češkoj britanska varijanta B.1.1.7.

Sada granicu mogu preći samo Nemci i stranci sa dozvolom boravka. Izuzeci se takođe odnose i na lekare, medicinske sestre i negovatelje, kao i na vozače kamiona i sezonske poljoprivredne radnike.

Osobe koje koje žive u jednoj a rade u drugoj državi – i koje su neophondne za održavanje funkcionalnosti svojih kompanija u sistemski važnim industrijama moraju do utorka prilikom prelaska granice da pokažu ugovor o radu. A od sredine nedelje su Bavarska i Saksonija najavile spisak preduzeća koja će biti definisana kao sistemski relevantna i izdati pojedinačne sertifikate koji se onda moraju pokazati na granici.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman rekao je da bi izuzeci od novih ograničenja trebalo da uključuju vodoprivredu i energetiku kao proizvodnju hrane. Međutim, preduslov za ulazak zaposlenih je negativan test koji nije stariji od 48 sati, a moraju se i digitalno registrovati pre ulaska u zemlju.

Minhen Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Čak i oni kojima je dozvoljeno da pređu granicu „verovatno će biti odbijeni“ ako ne budu mogli da dokažu negativan test na koronavirus, upozorio je bavarski premijer Markus Zeder.

Nemački ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Austrije 

Austrija je oštro kritikovala ova nova nemačka ograničenja. Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je u nedelju na preterane mere koji donose više štete nego koristi. Konzervativni ministar je to rekao svom nemačkom kolegi Hajku Masu. Pored toga, novinska agencija APA javila je da je Ralf Beste, nemački ambasador u Bečuu nedelju pozvan na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova Austrije.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer požalio se da ograničenja putovanja za Tirol ometaju unutrašnji austrijski saobraćaj između Tirola i istočne Austrije jer je ruta preko takozvanog „nemačkog ćoška“ u Bavarskoj de fakto zatvorena. Ovo je „neprihvatljivo. Ova Bavarska mera je polovična i samo izaziva haos“, rekao je konzervativni političar.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nakon razgovora o novonastaloj situaciji, austrijski kancelar Sebastian Kurc i njegov češki kolega Andrej Babiš trebalo je u ponedeljak ujutru da izađu pred novinare, ali Babiš zbog magle nije mogao da leti za Beč.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar