Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Nemačka je 14. februara uvela strogu graničnu kontrolu sa Češkom i austrijskom pokrajinom Tirol u pokušaju da zaustavi širenje zaraznijih varijanti koronavirusa. Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od početka pandemije u Nemačkoj je preminulo više od 65 hiljada ljudi.

Nova ograničenja, koja su stupila na snagu u ponoć, ograničavaju ulazak sa tih područja nemačkim državljanima i rezidentima, vozačima kamiona, radnicima u transportnim i zdravstvenim službama i drugima, koji moraju da se  registruju onlajn i pokazati negativan test na koronavirus, prenela je agencija AP.

Stope zaraze u Nemačkoj opadaju poslednjih nedelja, ali zvaničnici su zabrinuti zbog mogućeg širenja novih sojeva virusa koji su otkriveni u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Velika Britanija je u nedelju 20. decembra dostigla rekord po broju zaraženih sa 35.928 novih slučajeva.

Obe verzije virusa su prijavljene u Nemačkoj, ali za sada čine samo mali procenat slučajeva.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i 16 guvernera nemačkih država dogovorili su se 10. februara da produže većinu ograničenja do 7. marta, iako škole i frizerski saloni mogu da budu otvoreni ranije.

Oni su postavili novi cilj od 35 slučajeva na 100.000 stanovnika nedeljno pre nego što budu dozvolili otvaranje malih prodavnica, muzeja i drugih preduzeća.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od početka pandemije u Nemačkoj je preminulo više od 65 hiljada ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar