Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Češka opozicija oštro je danas kritikovala premijera Andreja Babiša što je iznenada otputovao u Srbiju koja uspešno vakciniše zahvaljujući vakcinama koje Češka ne želi da koristi, a nije u parlamentu da se dogovara kako će se nastaviti mere protiv pandemije kovid-19.

„Gde je premijer? On ide da uči inovacijske postupke u Srbiji? Šta će tamo naučiti? Razumeo bih ako bi putovao u Izrael ili na Tajvan. Očekivao bih da će se odgovorna vlada ponašati drugačije“, rekao je danas u parlamentu lider Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke Marijan Jurečka.

Šef poslaničkog kluba Građanske demokratske stranke Zbinjek Stanjura takođe se javno zapitao zašto premijer ide da uči nešto od Srbije i zašto nije u parlamentu kada Poslanički dom sutra treba da odobri novo produžavanje krizne situacije zbog epidemije i nastavak sanitarnih mera, a vlada za taj zahtev još nije obezbedila podršku.

„Vlada hoće u četvrtak produžavanje krizne situacije, nema podršku, a opozicija traži razgovore. Premijer rešava u Srbiji Sputnjik V, neka rešava, ali kako će sve završiti? Svejedno mu je šta će biti u Češkoj. Ponovo idemo da učimo na Istoku umesto na Zapadu“, kazao je Stanjura.

Krizna situacija koja omogućava donošenje sanitarnih mera, stepen blaže od vanrednog stanja, prestaje da važi 14. februara i vlada premijera Babiša je u ponedeljak odlučila da zatraži da se produži do 16. marta, ali komunisti koji su do sada omogućavali vladi da od 5. oktobra produžava mere, sada su tu podršku odbili.

Povodom iznenadne posete premijera Babiša Srbiji češki mediji su preneli da je Srbija jedna od najuspešnijih u vakcinisanju stanovništva protiv korona virusa, ali uz upozorenje kao portal Seznamzpravy.cz da uspeh može da zahvali geopolitičkim okolnostima –  tome što vakciniše pre svega kineskom i ruskom vakcinom koje inače i sam Babiš odbija dok nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove.

Alternativni proruski portal Parlamentnji listi objavio je u utorak vrlo pohvalan članak o uspesima Srbije u vakcinaciji uz kritiku Kosova koje je odbilo vakcine koje je htela da pokloni Srbija iz svojih rezervi, i zaključak da se Srbiji isplatilo i kada je reč o vakcinaciji što nije u Evropskoj uniji i može da sprovodi politiku svih azimuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar