Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

U Austriji je broj dnevnih testova na korona virus dostigao rekordni nivo od 200.000, a na početku pandemije bio je ispod 10.000.

Austrijska vlada je od ponedeljka popustila epidemiološke mere i dozvolila frizerima, maserima, salonima lepote da ponovo otvore svoja vrata, ali uz preduslov da korisnici njihovih usluga moraju imati negativni test ne stariji od 48 sati. Želja za posetu frizeru, posle mnogih nedelja zaključanosti, dovela je do neverovatnog rasta broja testova na više od 200.000 dnevni.

„Taj broj je jedinstven u Evropi“, podvlači ministar zdravlja Rudolf Anšober. Prema odluci vlade o popuštanju mera uvedeno je dva puta nedeljno testiranje osnovaca u školama, za starije đake jednom nedeljno.

Takođe, svi zaposleni koji imaju direktan kontakt sa mušterijama moraju jednom nedeljno da se testiraju. Sve to dovelo je do rekordnog broja testova, koji su pretežno antigenski. Obaveznim testom za korišćenje određenih usluga austrijska vlada želi da otkrije što više asimptomatičnih obolelih od korone i izoluje ih od ostatka stanovništva, kako bi sprečili dalje širenje.

Od početka pandemije u Austriji je sprovedeno 11 miliona testova na korona virus, a samo u proteklih pet dana, prema Ministarstvu zdravlja, obavljeno je 1.096.621 testova na koronu. Inače širom zemlje se nude besplatni antigenski testovi u 490 stalnih centara za testiranje, kao i 696 apoteka. Pored toga i 493 kompanija se prijavilo za redovno testiranje svojih zaposlenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar