Foto: ddi.sutd.edu.sg

Kada će pandemija koronavirusa doživeti svoj vrhunac i kada će krenuti sa povlačenjem do konačnog nestanka, zanima ceo svet. Nedavno su se po ovim pitanjima oglasili i naučnici iz Singapura, sa Univerziteta za tehnologiju i dizajn, koji su za svaku državu sveta predvideli datum za kraj pandemije, pa tako i za Srbiju.

Singapurski naučnici iz „Data-Driven Innovation Lab (DDI)“ sa Univerziteta za tehnologiju i dizajn, za svaku državu napravili su grafikon, na kojem se prati epidemiološka situacija, i na kojem je predstavljen njen kraj, u zavisnosti od situacije u datoj zemlji. Naravno, kakao se situacija menja iz dana u dan, menjaju se i ove prognoze.

Otkako je u Indiji izbila epidemija koronavirusa, singapurski naučnici počeli su sa ovim predviđanjima. Oni su ponudili odgovor na pitanje koje je svima na umu: „Kada će se završiti pandemija?“

Prema njihovim prognozama pandemija će, u ovoj prvoj fazi, biti gotova u 97 odsto u svim zemljama do 25. maja, a u 99 odsto do četvrtog juna. Ipak, očekuju nastavak epidemije na jesen, a njen potpuni kraj početkom decembra.

Foto: ddi.sutd.edu.sg

Kraj epidemije u SAD tek u septembru

Trenutno su Sjedinjene Američke Države najpogođenije, a prema podacima ovog Univerziteta, epidemija će trajati u SAD-u do 20. septembra. Pad od 97 odsto očekuju oko 18. maja.

Prema najnovijim predviđanjima iz ove laboratorije DDI, u Indiji će do prvog avgusta pandemija biti gotova 100 odsto. U ostatku sveta, druga faza koronavirusa (COVID-19) mogla bi se nastaviti sve do 27. novembra.

Podaci pokazuju da Kina, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Vijetnam i Island već svedoče kraju pandemije u 99 odsto.

Naučnici iz Singapura, međutim, upozoravaju da ta predviđanja isključivo treba koristiti zajedno sa dinamikom i promenom politike vlada u svetu. Štaviše, dinamika prenosa koronaviursa u bilo kojoj zemlji, takođe zavisi od mera za praćenje i kontrolu koje se sprovode u toj određenoj zemlji, kao i u drugim zemljama širom sveta, jer u današnjem svetu niko ne može živeti izolovano.

Foto: ddi.sutd.edu.sg

Teško sa sigurnošću odrediti datume

Prema podacima prikazanim u procenama DDI, Indija je prešla svoj vrhunac epidemije, odnosno prenosa infekcije negde oko 22. aprila. Međutim, stručnjaci u Indiji veruju da vrhunac tek treba da dođe, i ako se mere kontrole nastave efektivno, širenje koronavirusa moglo bi dostići svoj vrhunac u Indiji tek krajem maja.

„Svi mi danas širom sveta želimo da znamo kada će se završiti pandemija virusa korona. Međutim, proceniti krajnje datume, prirodno je teško zbog neizvesne budućnosti složenih rezultata, dinamične i heterogene prirode sveta koji imamo, živimo, kao i zaraznu bolest sa kojom se suočavamo“, piše Jianki Luo, direktor DDI-ja, o motivaciji koja stoji iza njihovog predviđanja.

Pročitajte još:

„Kao i svaka druga pandemija, i virus COVID-19 sledi obrazac životnog ciklusa koji uključuje početni ispad, fazu ubrzanja, tačku pregiba, fazu usporavanja i eventualni kraj“ objašnjava dr Luo.

Ovaj obrazac životnog ciklusa predstavlja krivu u obliku zvona svakodnevnog povećanja potvrđenih slučajeva tokom vremena, a razlikuje se od zemlje do zemlje. Koristeći matematičke modele, naučnici za podatke procenjuju približan vrh ili tačku pregiba za takve izbijanja.

Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Srbija ispraća koronu tek u avgustu

Kako nacionalne vlade ne mogu da čekaju i poslednji slučaj zaraze, kako bi nastavili sa ekonomskim aktivnostima, razumevanje virtuelnog kraja širenja, gde je situacija gotovo pod kontrolom, presudno je za dalje planiranje. Ovde su naučnici naveli ove scenarije kao datume kada će virus biti gotov u 97 i 99 odsto u svim zemljama.

Prema proceni i najgore pogođene zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva, takođe bi mogle da svedoče o završetku prve faze epidemije u 99 odsto, pre kraja maja. Zaključno sa podacima od 29. aprila, prema ovom istraživanju, kraj epidemije u Srbiji očekuje se tek početkom avgusta. Odnosno, 21. maj označen je kao datum kada se epidemija može završiti u 97 odsto, a taj procenat se 4. juna povećava na 99 odsto.

U Italiji, koja je najpogođenija zemlja Evrope, prema ovom istraživanju, pandemija će se primiriti od 10. maja, ali se za apsolutni kraj prve faze epidemije, predviđa tek četvrti septembar.

„Zbog složenih, dinamičnih i heterogenih realnosti u različitim zemljama, kriva, sagib i krajnji datumi moraju se neprekidno preispitivati sa najnovijim podacima sa službenih kanala svaki dan. Procena životnog ciklusa pandemije zasnovana je na podacima, datumima pregiba i datumima završetka, ako se pravilno izvrše, mogu umanjiti anksioznost, ali i preveliki optimizam i pripremiti sve nas psihički za sledeće faze epidemijske evolucije“, objašnjava dr Luo.

Komentari

Svi komentari (5)