Foto: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Loše vreme primoralo je Spejs Eks (SpaceX) da odustane od lansiranja Nasa astronauta Daga Harlija i Boba Benkena na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Dvojica muškaraca trebalo je da polete iz svemirskog centra Kenedi, što bi bila prva orbitalna misija iz SAD u devet godina.

Međutim nepovoljni atmosferski uslovi naveli su kontrolore da nazovu stanicu samo 16 minuta pre poletanja. Sledeća prilika za SpejsEks i Nasu biće u subotu. Ako ni tada ne budu mogli, u nedelju će biti treća prilika.

Za ovo lansiranje postoji veliko interesovanje. Još od povlačenja šatla 2011. godine, Amerika nije uspela da lansira sopstvene astronaute u svemir, a pritom su SAD morale da se oslanjaju na ruska vozila Sojuz.

Harlijeva i Benkenova misija je višestruko značajna za Ameriku.

Nasa se odriče svoje dosadašnje prakse posedovanja i upravljanja svemirskim sistemima koje koristi u orbiti Zemlje i namerava da u budućnosti jednostavno kupuje usluge prevoza posade iz privatnog sektora – baš kao što bi kompanija mogla prebaciti na platne liste ili potrebe za ljudskim resursima.

SpejsEks je prvi od ovih novih provajdera usluga.

Nasa administrator Džim Brajdstin veruje da će ovim pristupom uštedeti novac njegove agencije koji se može potrošiti na misije na Mesec i Mars.

„Zamišljamo budućnost u kojoj je orbita blizu zemlje u potpunosti komercijalizovana, gde je Nasa samo jedan od mnogih kupaca, gde imamo brojne provajdere koji se nadmeću po ceni, inovacijama i bezbednosti“, rekao je Brajdstin.

„Dokazujemo poslovni model koji nam na kraju omogućava održivo putovanje na Mesec. Drugim rečima, idemo na Mesec da tamo ostanemo.“

 

Komentari

Svi komentari (1)