Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je danas da će ovaj kanton zbog pogoršane epidemiološke situacije biti „zatvoren“ narednog vikenda.

„Postoji nekoliko stvari koje su se desile. Novi soj je agresivniji, virulentniji, puno lakše razvija teške kliničke slike od ovoga na kojeg smo navikli u dosadašnjem delu pandemije“, rekao je Forto.

On je dodao da su bolnički kapaciteti popunjeni, da je zdravstveni sistem na granici i da, ako rast bude nastavljen, neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom slikom.

„Zbog svega toga smo odlučili da nastavimo jako sprovodjenje mera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20 časova uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 7.00 u ponedeljak. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, zdravstvene ustanove i javni prevoz“, kazao je Forto.

Naveo je i da će biti omogućena samo dostava hrane i pića, i da sportski dogadjaji mogu da budu održani bez publike na otvorenom.

„Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan, a ako se pogorša, moraćemo ići sa oštrijim merama“, kazao je kantonalni premijer.

On je pozvao Krizni štab Federacije BiH na bolju saradnju.

„Ne možemo sprečiti kretanje gradjana, odlazak iz kantona, odlazak u Republiku Srpsku, Kiseljak, Visoko ili Mostar na koncert. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti“, dodao je Forto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar