Foto: Reuters/EPA/Profimedia/Shuttersrock

Princ Hari u utorak objavljuje memoare posle čijeg izlaska ništa neće biti isto. Neke od priča već su procurele u javnost i šokirale ceo svet, a ovo su najintrigantnije.

Pre svega Hari je po prvi put otkrio da je ubio 25 ljudi dok je služio vojsku u Avganistanu.

„Uvek sam mogao tačno da kažem koliko sam neprijateljskih boraca ubio. Dakle, moj broj je 25. To me nije ispunilo zadovoljstvom, ali nisam ni osećao sramotu“, citira TV kanal odlomak iz Harijeve knjige.

Princ Hari u vojsci Foto:EPA/IAN HOLDING

Princ Hari je ranije rekao da mu je deset godina u britanskoj vojsci dalo iskustvo kakvo nema nijedan drugi član kraljevske porodice. On je služio vojsku od 2005. do 2015. godine i penzionisan je u činu majora. Učestvovao je u borbama u Avganistanu 2008. i 2012. godine.

Porodične intrige

Ostale priče uglavnom se tiču dešavanja unutar kraljevske palate i u svakoj od njih Harijeva porodica označena je kao negativac.

Iz njih se stiče utisak da Hari i Vilijam nemaju odnos kakav bi trebalo da imaju braća već potpuno suprotno tome – jedan na drugog gledaju kao na smrtne neprijatelje.

Princ Vilijam i princ Hari
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

To potvrđuje i Harijevo svedočenje da ga je brat Vilijam napao u Londonu 2019. godine, i to nakon svađe zbog njegove žene Megan Markl.

Kako prenosi Gardijan, Hari u knjizi prepričava fizički napad njegovog brata Vilijama, sada princa od Velsa, i to vreme dok su se njih dvojca udaljavali zbog braka mlađeg princa sa glumicom Megan Markl.

Opisujući sukob u svom domu u Londonu 2019. godine, Hari kaže da je njegov brat Vilijam Megan nazvao „teškom“ i „nepristojnom“ što je, kako je naveo, bilo ponavljanje onoga što su o njegovoj supruzi pisali mediji.

„Svađa je izbila u našoj kući u Londonu 2019. godine, rekao sam mu da se ponaša iracionalno, a on je nazvao Megan teškom, nevaspitanom i svađalicom. Odgovorio sam mu da mi ponavlja kao papagaj ono što štampa piše o njoj, a onda je počeo da urla na mene“, prisetio se princ.

Foto: B4859 / Avalon / Avalon / Profimedia

Princ navodi da je sukob uskoro eskalirao, i da ga je Vilijam „uhvatio za kragnu, pokidao ogrlicu i oborio na pod“.

„Zgrabio me je za kragnu, pokidao mi ogrlicu i bacio me na zemlju. Pao sam na činiju za vodu našeg psa, koja je pukla. Ostale su mi vidljive povrede, modrice i posekotine od komada činije, na leđima. Ležao sam na podu ošamućen, a onda sam ustao i rekao mu da izađe napolje“, napisao je princ Hari.

Kejt i Vilijam ga savetovali da obuče nacističku uniformu?

Hari u memoarima navodi i da iza skandala koji ga je najviše koštao u životu – odlazak na žurku u nacističkoj uniformi 2005. godine stoje Vilijam i Kejt Midlton.

Kejt Midlton
Princ Vilijam i Kejt Midlton; Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kako je poručio u novom intervjuu, on je tada pozvao svog brata princa Vilijama i snaju Kejt Midlton da ih pita za mišljenje o uniformi.

„Pozvao sam ih i pitao šta misle da obučem. Rekli su mi nacističku uniformu. Oboje su se smejali“, rekao je Hari, prenosi Dejli mejl.

Svađe kraljevskih snajki

U knjizi će do detalja opisati i sukobe između svoje supruge Megan Markl i Vilijamove Kejt Midlton. Jedna od njih se dogodila neposredno pre venčanja.

Naime, tokom priprema za venčanje Harija i Megan 2018. godine, Hari piše da je Megan rekla Kejt da sigurno ima „trudnički mozak“ zbog svih hormona. Ovaj pojam odnosi se na trudnice koje su zaboravne, a sve zbog velikog udara hormona tokom poslednjeg trimestra trudnoće.

Kejt Midlton, Megan Markl Foto: Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia, EPA/STEPHANIE LECOCQ, Shutterstock

Kejt, koja je rodila svoje treće dete princa Luisa mesec dana pre venčanja Megan i Harija, bila je uznemirena zbog tog komentara.

Međutim, Hari u knjizi, prema tvrdnjama Dejli mejla, navodi da je i Megan bila ljuta jer su joj svi zamerili zbog načina na koji se ponela prema Kejt.

Hari ističe da je Megan rečeno da nije dovoljno bliska sa Kejt da bi iznosila takve primedbe o njenim hormonima.

„Knjiga jasno pokazuje da je Megan smatrala da svađa nije njena greška“, navode izvori Dejli mejla.

Foto: Ken Goff Rota / Goff Photos / Profimedia

Loš odnos sa Čarlsom

Iz knjige nije izostavljen ni njihov otac Čarls III. Jedna od priča govori o tome kako je kralj od malena neprijateljskoi nastrojen prema njemu.

Naime, princ Hari je otkrio da se najneprijatnije iskustvo dogodilo tokom posete jednoj bolnici. Tada su on i njegov otac Čarls držeći se za ruke prošli kroz odeljenje za psihijatriju. Tu se nalazio čovek koji je tvrdio da je Princ od Velsa, piše Dejli Mejl.

Kako navodi Hari, Čarls je tada mahnuo prstom prema pacijentu i rekao „ja sam princ od Velsa“ samo da bi čovek „odgovorio istim gestom“.

Princ Čarls i princ Hari. Foto: Leon Neal/Pool via REUTERS

Prema vojvodinim rečima, Čarls se tada iz čista mira grubo našalio sa njim.

„Ko zna da li sam ja uopšte tvoj pravi otac? Možda je tvoj otac zaista u Brodmuru, dragi moj sine“, rekao mu je Čarls.

Hari ističe da je ova šala bila krajnje „neukusna“ obzirom da su se tada Britanijom širili tračevi da je Harijev pravi otac Džejms Hjuit.

„Molim vas, ne činite moje poslednje godine bednim“

Druga priča govori o tome da je Kralj Čarls III zamolio svoje sinove Vilijama i Harija da njegove „poslednje godine ne čine bednim“, navodi se u procurelom izvodu iz knjige vojvode od Saseksa.

Kralj Čarls Treći Foto:Tanjug/Victoria Jones/Pool Photo via AP

U odlomku iz Harijeve dugoočekivane autobiografije ‘Spare’, koji je procurio u listu Gardijan, vojvoda priča o sastanku sa svojim ocem i bratom nakon sahrane princa Filipa u aprilu 2021. godine. U memoarima koji govore o svemu, koji bi trebalo da budu objavljeni početkom sledeće nedelje, on se seća da je Čarls stajao između njega i Vilijama ‘gledajući u njihova zajapurena lica’.

Hari zatim citira svog oca koji je rekao: „Molim vas, momci, ne činite moje poslednje godine bednim“.

Princ Hari je ranije dao uvid u odnos sa svojim ocem, uključujući i 2017. godinu, kada je kao gost uređivao program Tudej na BBC Radiju 4.

Tokom intervjua sa svojim ocem, princ Hari je otkrio da će njih dvojica pričati „satima i satima“ o Čarlsovoj strasti prema okolini i s ljubavlju ga je nazvao „tatom“. Takođe je otkrio kako ceni mišljenje svog oca rekavši: „Sada sam na kraju više čuo tvoj mozak nego ikada“.

Kralj Čarls, Princ Vilijam Foto: Hannah Mckay/Pool Photo via AP

Iste godine, dva princa su odala počast svom ocu što je bio „tu za njih“ nakon smrti princeze Dajane, tokom BBC-jevog dokumentarca povodom 12. godišnjice njene smrti.

Oba princa su boravila u Balmoralu sa svojim ocem 1997. godine, kada je princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a na princu Čarlsu je bilo da saopšti vest svojim sinovima.

Hari je za svog oca rekao: „Jedna od najtežih stvari koju roditelj mora da uradi jeste da kaže vašoj deci da je drugi roditelj umro“.

Princ Hari Foto: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

„Kako se nosite sa tim, ne znam. Ali, znate, bio je tu za nas. On je bio jedan od dvoje preostalih“, navodi Hari tada.

Strah od Kamile

U svojoj eksplozivnoj autobiografiji, pod naslovom ‘Spare’ (Rezerva), vojvoda od Saseksa navodi da on i njegov brat nisu hteli da stanu na put vezi tadašnjeg princa od Velsa, već su ga zamolili da se ne ženi, nazivajući Kamilu ‘Druga žena’.

Pročitajte još:

Čarls je pokušao da pridobije svoje sinove pre nego što je zamolio javnost da prihvati Kamilu, tvrdi se u knjizi. Hari kaže da je prvi put susret bio kao ‘injekcija’, napisavši: „Zatvori oči i nećeš ni osetiti“.

Vojvoda je rekao: „Sećam se da sam se pitao… da li bi bila okrutna prema meni kad bi ona bila kao sve zle maćehe u pričama“.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

Komentari

Svi komentari (2)