Princ Hari u vojsci Foto:EPA/IAN HOLDING

U memoarima čiji se izlazak očekuje sledeće nedelje, britanski princ Hari naveo je da je ubio 25 ljudi dok je služio vojsku u Avganistanu. Eksplozivne tvrdnje preplavile su naslovne strane britanskih medija i stigle do Kabula. Vođe talibana misle da Hari laže, ali ne samo to - izazivaju princa da se vrati u Avganistan koji je od avgusta 2021. godine pod kontrolom talibana.

„Uvek sam mogao tačno da kažem koliko sam neprijateljskih boraca ubio. Dakle, moj broj je 25. To me nije ispunilo zadovoljstvom, ali nisam ni osećao sramotu“, citira TV kanal odlomak iz Harijeve knjige.

Princ Hari je ranije rekao da mu je deset godina u britanskoj vojsci dalo iskustvo kakvo nema nijedan drugi član kraljevske porodice. On je služio vojsku od 2005. do 2015. godine i penzionisan je u činu majora. Učestvovao je u borbama u Avganistanu 2008. i 2012. godine.

„Pobegao si u palatu svoje babe“

„Mi i dalje vladamo, a on je pobegao u platu svoje babe. Hari je veliki gubitnik koji pokušava da privuče pažnju“, rekao je za Dejli mejl talibanski komandant Molavi Aga Gol.

Dodao je da ni ne veruje u to što Hari tvrdi.

„On je gubitnik i plaši se da ode u zonu borbe. Napravili smo istoriju izbacivši njega i njegovu vojsku iz naše domovine i zbog toga bi trebalo da bude veoma ljut. Ne verujte u sve što vam gubitnici kažu. Često viđam vesti o njemu na Fejsbuku. Zaista mislim da je poludeo i da mu odmah treba doktor.  Čak i ako veruje da je ubio 25 talibana, naši mučenici mudžahedini su u raju, ali njegovi invazioni prijatelji gore u paklu“, rekao je.

Pročitajte još:

Na kraju, pozvao je princa da se vrati u Avganistan, ako sme.

„Ako si pravi muškarac i nisi j*beni gubitnik, dođi ponovo u Avganistan“, izazvao je Aga Gol vojvodu od Saseksa.

„Hari je prljavi idiot i pijani šakal“

Britanski tabloid kontaktirao je još nekoliko talibanskih zvaničnika.

„Hari tvrdi da je ubio talibane, ali možda su i civili. Ako Engleska ima sistem i propise, trebalo bi da istraže i vide koga je ubio“, dodao je Molavi Keramudin, talibanski komandant u centralnom gradu Goru.

„On je takozvani princ i ne bi trebalo da slobodno hoda nakon ubijanja civila. Nije prihvatljivo“, rekao je on.

Molavi Nabi Jan, talibanski zvaničnik u gradu Heratu na zapadu Avganistana, princa je nazvao idiotom.

„Hari je prljavi idiot i pijani šakal. Porušio je sve mostove iza sebe i sada samo pokušava da izbegne da se udavi u istoriji. Korišćenje talibana i sopstvene porodice je poslednje sredstvo da natera ljude da pričaju o njemu. Znam ga jako dobro. Bog ga je ostavio samog da bi mu na kraju dao veoma veliku kaznu. On je zao. Proklet bio on, njegova porodica i njegove palate. On je mnoge avganistanske žene učinio udovicama i mnogo dece siročadi i ponosan je na to“, rekao je.

VIDEO Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare