"Ja želim da se deca slobodno igraju u parkovima, ali moram da kažem da se moja deca igraju samo u sobi", rekao je glavni specijalni državni tužilac (SDT) Crne Gore Vladimir Novović koji je uspeo da sa pozicije ključnog čoveka u jednoj državi privuče pažnju regionalne javnosti. On je na funkciju glavnog SDT-a došao nakon penzionisanja Milivoja Katnića, za čiju se karijeru vezuju razne kontroverze. Novovićev dosadašnji rad obeležila je hrabrost i čvrsti stav da pravda mora da bude ista za sve, ali ko je čovek koji odlučuje o ključnim slučajevima u Crnoj Gori?

U martu 2022. godine, Tužilački savet Crne Gore postavio je Novovića za glavnog specijalnog tužioca i pozdravio rečima da je on čovek „neukaljane karijere sa impresivnim rezultatima“.

Prilikom dolaska na funkciju, novoizabrani tužilac je istakao da je jedan od ključnih problema rada državnog tužilaštva „nepoverenje javnosti“.

„Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja iz decembra prošle godine, 56 odsto ispitanika ne veruje u rad državnog tužilaštva, a samo 19 odsto veruje“, kazao je Novović tad.

Prema njegovim rečima, poverenje ljudi može da se stekne povećanjem kvaliteta rada i stvaranjem utiska kod građana da je zakon jednak za sve. U prilog tome je i Novovićev stav da je njegov „jedini autoritet u radu etika i pravna norma“.

Mafija, policija i delikventi

Svoja uverenja Novović je dokazao i u praksi, jer njegovu karijeru obeležavaju krupni slučajevi, kao što je određenje pritvora vođi škaljarskog klana Jovici Vukotiću zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Ubrzo su se pojavili i navodi da su pojedini službenici policije radili za kavački klan. Novović je tada naložio da se formira predmet nakon što je portal „Libertas press“ objavio podatke Evropola koji su potvrdili te sumnje.

U tim okumentima bilo je navedeno se da su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, kao i u šverc cigareta. Ceo slučaj začinili su i navodi da vođa kavčana Radoje Zvicer ima ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije preko Lazovića, koji je ubrzo uhapšen, dok je Milović u bekstvu.

Za saradnju sa kavačkim klanom sumnjiči se i specijalni tužilac Saša Čađenović, koji je takođe uhapšen za vreme Novovićevog mandata.

Prethodnik

Da bi svima bilo jasno kako je došlo do teške borbe sa mafijom koju sada vodi tužilac Novović, i u tome ima podršku brojnih političkih subjekata, potrebno je naglasiti situaciju koja je vladala pre njegovog imenovanja. U februaru 2022. godine došao je kraj sedmogodišnjoj eri glavnog specijalnog državnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića, što su pozdravili i državni zvaničnici, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić i potredsednik Vlade Dritan Abazović.

Milivoje Katnić Foto: Savo Prelević/Vijesti

Od prvog dana dolaska na vlast, u avgustu 2020. godine, Vlada Crne Gore i parlamentarna većina (Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA) zahtevali su razrešenje Kantića.

Međutim, nIjedan od ranijih pokušaja njegove smene nije uspeo, sve dok nije izabran novi sastav Tužilačkog saveta, koji je konstatovao da Katnić treba da ode u penziju. Do tada, pravna osnova za Katnićevu smenu nije bila pronađena.

Zapravo, Katnić je bio hvaljen kada je, na početku svog mandata 2015. godine, izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića i budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državu za više destina miliona evra.

Svetozar Marović Foto:EPA/SASA STANKOVIC

Međutim, njega su tokom godina pratile glasine da radi direktno za nekadašnji režim Mila Đukanovića, ali i brojne kriminalne klanove. Zbog svih tih kontroverzi koje se vezuju za Kantića, mnogi državni zvaničnici „otvorenih ruku“ su dočekali novoizabranog specijalnog državnog tužioca.

Dritan Abazović Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

„Rad tužilaštva moraju da podrže svi politički faktori, jer kada to rade samo jedni, stvara se percepcija da postoji politički uticaj na tužilaštvo“, naglasio je tada Novović.

Ko je čovek koga interesuju „samo činjenice i dokazi“?

Prema zvaničnim podacima, Vladimir Novović rođen je 1979. godine u Podgorici.

Pet godina radio je kao pripravnik i stručni saradnik u Višem sudu glavnog grada Crne Gore, a od 2009. do 2014. godine bio je sudija u Osnovnom sudu u Danilovgradu.

U februaru iste godine, postaje prvostepeni krivični sudija u Višem sudu, a u septembru 2015. godine sudija za istragu.

Trenutnu funkciju glavnog specijalnog tužioca, trebalo bi da obavlja do 2027. godine, a u samo nekoliko meseci postao je heroj crnogorske javnosti jer je prihvatio da reši najteže slučajeve i procesuira odgovorne, ko god oni bili.

Pročitajte još:

Upravo zbog izjave o bezbednosti dece koja je navedena na početku teksta, građani Crne Gore počeli su da pozivaju na sve političke subjekte da Novoviću i Specijalnom državnom tužilaštvu daju sve resurse i „odrešene ruke“ da se suoči da višedecenijskom korupcijom i kriminalom koji su paralisali Crnu Goru.

Jedan od onih koji treba da strahuje od neustrašivog Novovića, sugeriše crnogorska javnost, je i odlazeći predsednik Milo Đukanović, čiju su vladavinu takođe obeležile afere. Od šverca cigareta krajem devedesetih, sve do saradnje Đukanovića i njegovog brata Aca sa italijanskom mafijom Koza nostra, o čemu su pre dve godine pisali italijanski mediji, odlazeći predsednik Crne Gore više puta se našao na radru institucija, ali nikada nije procesuiran.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare