Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Selo Štikovo u Hrvatskoj poslednjih se dana suočava s najezdom skakavaca. Čitavi rojevi opsedaju polja, okućnice i puteve i uništavaju mlade sadnice povrća. Meštani su očajni, a stručnjaci kažu - reč je o prirodnoj pojavi i skakavcu koji se udomaćio u Hrvatskoj. Svakih nekoliko godina razvijaju velike populacije i stvaraju rojeve.

U Štikovu ih je verovatno na milione! Vraćaju se u ovo doba već četvrtu godinu.

“Ove godine posebno! I prošle godine ih je bilo, a ove godine još više! Svake godine sve više i više”, rekao je Đuro Nenadić iz Štikova za HTV,  a prenosi N1.

Milo im je sve što je mlado i zeleno. “Samo se bojim toga, da mi uđu u vrt. Ako uđu u vrt, gotovo je”, kaže Marta Knežević.

“Pojeli su mi sav cvet! Krompir mi je bio dva dana u cvatu – trećeg dana ni cvata ni ništa! Sad će krenuti da napadaju krastavce”, kaže Vida Knežević.

Premda im je poreklo afričko, ovi se skakavci ne smatraju invazivnom vrstom, kaže struka.

“Reč je o marokanskom skakavcu, koji je već duži niz godina prisutan i u Hrvatskoj. Tek u pojedinim godinama, kada dođe do njihovog preteranog namnožavanja, kada se razviju u vrlo velikim rojevima – tada ih opažamo”, pojašnjava Aleksandar Mešić iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Domaćim kukcojedima afrički doseljenici – nisu po volji. Nekima su ipak slastan zalogaj. A biće im na jelovniku – sve češće.

“U narednim godinama možemo očekivati još više takvih situacija, pogotovo uzmemo li u obzir sve toplije zime usled klimatskih promena”, poručuje Mešić.

Grad Drniš već je zbog prošlonedeljne najezde kontaktirao s kompanijom s kojom ima ugovor za tretiranje insekata.

“I oni su nam rekli da bude najčešće privremena najezda usled velikih kiša, što smo sad imali. Oni imaju svoje neke rute i ako se zadrže kratko tu, zapravo nemamo šta da uradimo”, kaže Šime Cigić iz Upravnog odeljenja za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Drniša.

Bonus video: Svedočenja uplašenih građana Petrinje posle zemljotresa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare