Ukrajina Rusija rat Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu za britanski "Gardijan" otkrio je kako će izgledati kontraofanziva Ukrajine u narednom periodu. Prema njegovim rečima, ima nekoliko stvari na koje će se ukrajinske snage fokusirati, a ključna među njima je - izazivanje haosa među ruskim vojnicima i obaveštajcima.

Podoljak je za Gardijan rekao da bi moglo biti još napada u „sledeća dva ili tri meseca“, sličnih misterioznim napadima na železnički čvor i vazdušnu bazu na Krimu, kao i prošlonedeljnom pogotku na ruske ratne avione na aerodromu Saki na istom poluostrvu.

Ukrajina je, kaže savetnik Zelenskog, usmerila svoje snage u kontraofanzivu koja ima za cilj stvaranje „haosa unutar ruskih snaga“.

Mihailo Podoljak Foto: Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

„Naša strategija je da uništimo logistiku, linije snabdevanja i skladišta municije i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara haos u njihovim snagama“, istakao je Podoljak.

Savetnik Zelenskog, koji se često opisuje kao treća najmoćnija ličnost u zemlji, rekao je da pristup Kijeva nije bio usklađen sa upotrebom artiljerijske moći Moskve, zbog čega su ruske trupe uništile gradove kao što su Marijupolj i Sevedonjeck.

„Dakle, Rusija je na neki način naučila sve da kontraofanziva zahteva ogromnu količinu ljudstva i samo ide u jednom pravcu. Ali, ukrajinska kontraofanziva izgleda veoma drugačije. Ne koristimo taktiku iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka“, kaže on.

Ukrajina Rusija rat Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ukrajina je pokušala da odseče Herson, jedini grad koji Rusija kontroliše na zapadnoj obali reke Dnjepar, tako što je oštetila drumske i železničke mostove koristeći novoisporučenu zapadnu raketnu artiljeriju do tačke u kojoj Rusija više nije u mogućnosti da snabdeva svoje snage efikasno.

Podoljak je tražio „još 50, 60, 80“ MLRS (raketni sistemi sa više lansiranja) na postojeći arsenal od oko 20.

Uz pomoć raketa dugog dometa koje je isporučio zapad, Podoljak je dodao da se Ukrajina nada da će degradirati snagu osvajača kroz „nedostatak zaliha i nedostatak municije“ što će „naterati Ruse da se bore kao u prvim mesecima rata“.

Rusija I Ukrajina Foto:Planet Labs PBC via AP

Savetnik Zelenskog je sugerisao da je prošlonedeljni napad na vazdušnu bazu na Krimu misterija, ali je odbacio svaku sugestiju da je to posledica nesrećnog slučaja, što je Moskva sugerisala.

Podoljak ističe da Rusi imaju „drugačiju fiziku“ ako veruju da su eksplozije rezultat bačenih cigareta koje su izazvale eksploziju municije.

„Svakako se slažem sa ruskim ministarstvom odbrane, koje predviđa još ovakvih incidenata u naredna dva, tri meseca. Mislim da bismo mogli da vidimo više takvih dešavanja“, rekao je Podoljak.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je takođe signalizovao da Ukrajina posmatra most na Krimu kao legitiman vojni cilj.

„To je nelegalna gradnja i glavna kapija za snabdevanje ruske vojske na Krimu. Takve objekte treba uništiti“, rekao je on.

Podoljak, koji je bio pregovarač u mirovnim pregovorima u ranim fazama sukoba, rekao je da nema izgleda da Rusija ozbiljno pregovara dok ne doživi poraz na bojnom polju. On je rekao da su neke neimenovane evropske zemlje „u iluziji“ da bi Kremlj mogao da traži razgovore u dobroj nameri.

„Ruske uši se otvaraju samo kada džinovsai vojna palica udari rusku glavu“, rekao je on.

BONUS VIDEO Eksplozije na Krimu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare