Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Nova.rs prenela je netačnu informaciju, da je lokalna policija u Karabelu na Floridi rutinski uhapsila crnca u crvenoj majci, za kojeg se naknadno ispostavilo da je agent FBI. U stvari, snimak koji je priložen uz članak sa portala N1, a koji je prenela Nova.rs, nije nastao tokom aktuelnih protesta, već pre godinu dana. Takođe, na njemu se ne vidi “hapšenje FBI agenta”, niti sam snimak prikazuje celi događaj.

Naime, na portalu NOva.rs prvobitno je objavljeno da dok rasni nemiri potresaju SAD, policija pravi nove greške, koje produbljuju nepoverenje Afroamerikanaca.

Navodi se i da se nadležni pravdaju da nije moguće u kratkom vremenu promeniti navike i ponašanje 800 hiljada policijskih službenika, kao i da je lokalna policija u Karabelu na Floridi rutinski uhapsila crnca u crvenoj majci.

U tekstu se dalje navodi da mu pre stavljanja lisica nije mu proveren ni identitet, te da je onda došlo do preokreta, kad su na njegovo insistiranje iz njegovog džepa izvadili legitimaciju, ustanovili su da se radi o Aleksu Hatenu, agentu FBI.

On je bio na zadatku prikupljanja činjenica o korupciji na ruralnom jugo-zapadu Floride, nalazilo se u prvobitno objavljeno tekstu na Nova.rs, uz navode da je ubrzo oslobođen, ali da je kamera na telu policajaca zabeležila trenutak kada agent uzima legitimacije policajaca i njihovog šefa pre nego što su privedeni.

Nova.rs izvinjava se čitaocima zbog prenošenja lažnih informacija da je na Floridi greškom uhapšen afroamerički agent FBI. Zparavo, u pitanju je bio epilog incidenta u kom dva policajca zaista jesu bez ikakvog razloga stavila lisice čoveku koji nije prekršio zakon i koji im je više puta rekao da je to što rade “racial profiling” – neutemeljeno kriminalno profiliranje osobe na osnovu rase.

Videozapis koji se pojavio tokom protesta u SAD, na kojem je prikazano hapšenje afroamerikanca postao je za vrlo kratko vreme viralan na svim društvenim mrežama, a razlog za to je opis videa koji kaže da su policajci uhapsili pogrešnu osobu za koju se ispostavilo da je FBI agent. Deo ovog naslova je tačan, a to je da su policajci pogrešili identitet osobe, ali on nije FBI agent.

Različiti postovi na društvenim medijima zaključili su da je u pitanju agent FBI-a. Međutim, policijska uprava u Rochesteru potvrdila je Reutersu da „Suprotno glasinama na društvenim medijima, ova osoba nije agent Federalnog istražnog biroa (FBI). Rochester policija je takođe potvrdila da se incident dogodio 1. juna 2019.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

;